Grad

ISHOĐENA GRAĐEVINSKA DOZVOLA Može početi obnova ljetnikovca Gučetić – Lazarević

ljetnikovac gucetic lazarevic obnova1

Ishođena je građevinska dozvola za cjelovitu obnovu i revitalizaciju ljetnikovca Gučetić – Lazarević u Rijeci dubrovačkoj, jednom od najvrjednijih i najreprezentativnijih kompleksa ladanjske arhitekture iz 16. stoljeća. Kako navode u priopćenju iz Grada Dubrovnika, njegovom skorom revitalizacijom cilj je razviti svojevrstan društveno-kulturni centar za sve stanovnike Mokošice i posjetitelje Dubrovnika.

Sukladno izrađenom glavnom projektu od strane Hrvatskog restauratorskog zavoda iz Zagreba, predviđena je rekonstrukcija ljetnikovca na način da zgrada, koja je u trenutačno lošem stanju očuvanosti, dobije javnu i društvenu namjenu. U njoj će biti smješten i budući Memorijalni centar Ruđera Boškovića, slavnog dubrovačkog znanstvenika, te će prostor imati i edukacijsku funkciju, gdje će se građanima i posjetiteljima omogućiti uvid u brojnu znanstvenu, obrazovnu i istraživačku građu.

Istovremeno, ova će revitalizacija biti usmjerena na osiguravanje višenamjenskog korištenja raspoloživih prostora u različite svrhe, ponajprije za uspostavu interaktivnih i inovativnih interpretacijskih sadržaja u svrhu promoviranja vrijednosti ove kulturne baštine – obitelji Gučetić i samog ljetnikovca.

Sveukupnim uređenjem višestoljetnog zdanja bogate prošlosti, očuvat će se koncept ladanjskog sklopa, kao i njegov kontakt s vrtnim površinama i prostorom u neposrednoj blizini ljetnikovca, a revitalizacijom renesansnog vrta i sanacijom ogradnih zidova ponudit će se sasvim novi reprezentativni ambijent. U istočnom dijelu sklopa izgradit će se nova građevina koja će služiti kao spremište i formirati parkiralište s deset mjesta (od čega dva za osobe sa invaliditetom) kao otvoreni prostor koji će se povezati s novoprojektiranim javno-edukacijskim parkom.

Za realizaciju projekta bit će nužno voditi se konzervatorskim smjernicama i uputama kako bi se u potpunosti omogućila optimalna valorizacija arhitektonskih, prostornih i kulturnopovijesnih vrijednosti.

Iz Grada Dubrovnika podsjećaju kako Zavod za obnovu Dubrovnika vodi projekt obnove ljetnikovca Gučetić – Lazarević, a po dovršetku izrade izvedbenog projekta koji će uslijediti, financiranje izvođenja radova obnove cijelog kompleksa planira se prijaviti na europske fondove.

ljetnikovac gucetic lazarevic obnova

Pročitajte još

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist