Aktualno

IMOVINSKE KARTICE Novi registar otkrivat će nekretnine prebačene na druge osobe

porezna guzva 2

Svaki će građanin imati svoju imovinsku karticu s podacima o prihodima i imovini koja će se putem OIB-a uvezivati s karticama drugih članova njegove obitelji. Tako će na svjetlo izaći sva imovina koja je možda skrivena na djeci i ostalim članovima obitelji, poreznici će utvrditi nerazmjer između prihoda i imovine, pa će odsjeći porez ovisno o imovini stečenoj mimo prijavljenih prihoda… Ili, moći će se lakše pronaći i oni koji primaju socijalnu pomoć jer nemaju nikakvih prijavljenih prihoda, ali se voze u limuzinama. Sve to i još više od toga trebao bi omogućiti Registar stanovništva, obitelji i kućanstava.

Trenutno je na javnom savjetovanju Prijedlog plana zakonodavnih aktivnosti za 2024. godinu, u kojem Ministarstvo financija navodi da će u prvoj polovini iduće godine izraditi nacrt prijedloga zakona o registru koji će ustrojiti Porezna uprava u suradnji s ostalim službama korištenjem podataka koji već postoje u zasebnim evidencijama i registrima. Registar će osigurati ostvarenje reformskih prioriteta održivosti javnih financija, unaprjeđenje sustava socijalnih davanja i pružanja ciljanih potpora ranjivim kućanstvima, piše Slobodna Dalmacija.

Povezani podaci

Banner 300x250 DU 1

Tako će se na jednome mjestu moći uspoređivati podaci o stanovništvu, obitelji i kućanstvima s povezanim podacima o primicima i imovini: stanju računa, vozila, plovila, zrakoplova, vrijednosnih papira i udjela o kojima se vode službene evidencije. Iz Ministarstva financija navode da će građani imati značajna administrativna rasterećenja pred svim javnopravnim tijelima u svim postupcima koji ovise o dohodovnom i/ili imovinskom cenzusu pojedinca, obitelji ili kućanstva. Građani će ostvarivati prava bez podnošenja posebnih zahtjeva i dokumentacija u različitim postupcima: porezne olakšice, pravo na doplatak za djecu, na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja na teret proračuna, na besplatnu pravnu pomoć, sufinanciranje dječjeg vrtića, pravo na studentski dom i niz drugih sličnih prava…

Iz Ministarstva financija navode da su danas podaci razjedinjeni između različitih registara i evidencija bez zakonske mogućnosti dohvata i razmjene podataka, pa nije moguće odrediti ranjive obitelji i kućanstva kako bi se usmjerili ciljani paketi pomoći. To će se promijeniti uspostavom registra, koji će pružiti potrebne podatke o stanovništvu, ali i ukinuti potrebu provedbe popisa stanovništva. Više pročitajte ovdje. 

Pročitajte još

Sat je vraćen unatrag – 3 važne promjene koje zimsko vrijeme donosi

Dulist

Ante Jović počeo voziti kolica, obitelj se zahvalila Poliklinici Glavić

Dulist

Obilježava se Svjetski dan radne terapije

Dulist