Zanimljivosti

Imate li u kuhinji ove zdrave namirnice?

shutterstock 59530873 Josh

Rijetko tko može odoljeti sendviču, čipsu i grickalicama koje izgledaju i mirišu slasno. No, takva hrana nije pretjerano korisna, stoga vam donosimo neke od najzdravijih namirnica koje svatkom može imati u kuhinji.

Gljive – Ukusne i mesnate gljive mogu biti izvrsna, niskokalorična zamjena za crveno meso. Gljive reguliraju razinu estrogena kod žena te štite od raka dojke. Gljive možete spremiti tako da se narežu na šnite i preprže na maslinovom ulju, doda im se češnjak i vina te pirja dok vino ne ishlapi. Odličan su prilog uz pečena pileća prsa.Ječam – Ova žitarica bogata je vlaknima i pravi je borac protiv povišenog kolesterola te je vrlo koristan u regulaciji probave. Najbrže ga spremite tako da ga skuhate s grahom i dodajte koje god vam povrće padne na pamet. Time možete dobiti ukusno varivo. Ako želite, varivu možete dodati i nekoliko kockica preprženog pršuta.Orasi – Orasi obiluju omega 3 masnim kiselinama koje snižavaju loš i reguliraju dobar kolesterol. Kako bi iz ove namirnice uzeli ono najbolje, nije vam potrebna nikakva priprema. Pomiješajte šaku oraha i suhog voća i dobili ste energetsku bombu koja može uspješno mijenjati desert.Integralna tjestenina – Integralna tjestenina bogatija je vlaknima od bilo koje druge. Cjelovite žitarice koriste vašem organizmu i probavi. Prepržite malo češnjaka, dodajte mu tunu u maslinovom ulju te sjeckanu rajčicu i poslužite s parmezanom uz tijesto. Time ste dobili zdrav, brz i ukusan obrok.

Maslac od badema ili kikirikija – Kikiriki i bademi bogati su proteinima i sadrže monozasićene masne kiseline koje su vrlo dobre za srce. Maslac možete pripremiti i u vlastitom kućanstvu. Smiksajte dvije šalice prženog kikirikija ili badema, dodajte žlicu ulja i smeđeg šećera te prstohvat soli. Ako želite da vaš maslac bude slađi možete mu dodati i malo meda.

Kvinoja – Ukusa kvinoja nije žitarica već sjemenka biljke koja je srodna špinatu. Obiluje bjelančevinama, aminokiselinama, neprobavljivim vlaknima, magnezijem, željezom i fosforom te pruža tijelu energiju. Pripremiti je možete umjesto riže i tjestenine, izvrstan je dodatak kuhanom povrću i piletini s roštilja.

Obrano mlijeko – Obrano mlijeko sadrži devet značajnih nutritijenata u koje spada i kalcij te B vitamin odličan za neurološku funkciju te D vitamin poznat kao borac protiv raka. U ovo mlijeko dodajte malo meda, vanilije, cimeta ili kakaa i zamijenite njime bijelu kavu i kojekakve instant napitke.

Borovnica – Borovnica obiluje vlaknima, koristi za jačanje krvnih žila i izvrstan je antioksidans. Borovnice su dobar izvor vitamica C i folne kiseline, kalija, kalcija, željeza i bioflavonoida. Sladoled od jogurta prelijte ukusnim voćem i dobili ste zdrav i jednostavan desert.

Bulgur – Bulgur je zapravo napola skuhana, osušena i zdrobljena pšenica bogata fosforom, cinkom, željezom, magnanom, selenom, magnezijem, kalijem i B vitaminom. Izuzetno je blagotvorna za probavni sustav, a pomaže i kod zatvora, divertikuloze debelog crijeva, srčanih bolesti i raka. Sprema se poput riže ili tjestenine, izvrstan je i neutralan prilog uz sva jela.

Leća – Leća spada u skupinu mahunarki. Ne sadrži zasićene masnoće niti štetni kolesterol, a izvanredan je izvor topivih i netopivih vlakana. Cijeni se i kao energetski vrijedna namirnica zbog visoke koncentracije B vitamina i velike količine ugljikohidrata. Leća prija uz rajčicu, luk, češnjak, meso i maslinovo ulje pa tako možete napraviti ukusno varivo i odličan prilog mesu.

Pročitajte još

(FOTO) LJETO U ZAVIČAJNOM MUZEJU KONAVALA Likovne radionice ‘Kreativna ura’

Dulist

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist