Grad

IMAMO KUĆICE! Inspektori stopirali Žanu Grinch Baću

Gazde na Stradunu advent

Montažne drvene kućice kakve su postavljene u Dubrovniku, postavljaju se prigodno i privremeno i u drugim zaštićenim povijesnim jezgrama gradova, što na određeni način doprinosi njihovoj revitalizaciji. Takve kućice, kao montažni objekti ne ugrožavaju kulturno dobro, i uklanjaju se po završetku određenih adventskih događanja. Stoga se za takve slučajeve ne primjenjuju odredbe zakona koji reguliraju postupanja inspekcije zaštite kulturnih dobara – rečeno nam je iz Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture.

Naime, Ministarstvu kulture poslali smo upit o daljnjem postupanju budući da je pročelnica Konzervatorskog odjela u Dubrovniku Žana Baća još 26. studenog naložila Gradu Dubrovniku hitno uklanjanje montažnih, drvenih adventskih kućica sa Straduna, koje su se u tom trenutku tek postavljale. No, gradska uprava kućice je, usprkos protivljenju konzervatora, ipak postavila, a dopis Gradu dospio je u javnost tek na temelju upita medija, među njima i DuLista, kojega je zanimalo imaju li ovi montažni objekti suglasnost konzervatora ili ne.

Ako je suditi po odgovoru Ministarstva, kućice na Stradunu nisu očito sporne, bez obzira što se s takvom odlukom ne slažu lokalni konzervatori, koji u svom dopisu navode kako se ove ‘građevine postavljaju u najvrjednijoj ulici povijesne jezgre, koja predstavlja njen glavni urbanistički akcent, glavnu komunikaciju između zapadnih i istočnih gradskih vrata’.

Svakako treba spomenuti i kako je gradonačelnik postavljanje kućica bez ‘amena’ konzervatora pravdao – usmenom suglasnosti.
– Za vrijeme nedavnog posjeta izaslanstva UNESCO-a, ICOMOS-a i Ministarstva kulture RH gradonačelnik Vlahušić je upoznao prisutne s namjerom postavljanja adventskih kućica na Stradunu i pritom naišao na odobravanje te dobio usmenu suglasnost – ustvrdili su iz Grada Dubrovnika.
Žana Baća tako je Dubrovčanima pokušala ukrasti Božić, ako je suditi po raznim komentarima na društvenim mrežama, a Vlahušić je postao junak dana.

Pročitajte još

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović

GRAD POZIVA Ispunite anketu i doprinesite planiranju zelene urbane obnove!

Dulist