Zanimljivosti

IMAMO 16 TISUĆA TVRTKI ZA DESET KUNA Tko je kod nas ‘uložio u posao’?

shutt biznismeni

Čak 16 tisuća poduzetnika u Hrvatskoj je u protekle dvije godine osnovalo ‘tvrtke za deset kuna’. Zakonski okviri za osnivanje jednostavnih društava s ograničenom odgovornošću s temeljnim kapitalom od samo 10 kuna napravljeni su radi olakšanja ulaska u poduzetnički pothvat, sprječavanja neregistriranih djelatnosti, smanjenja odljeva hrvatskih poduzetnika i olakšavanja stranim poduzetnicima poslovanja u Hrvatskoj.

Županija s 366 j.d.o.o.-a
J.d.o.o., podsjetimo, ima većinu obilježja d.o.o-a, a osnovne razlike su smanjenje praga temeljnog kapitala na s 10 kuna, značajno smanjenje troškova osnivanja i značajno ubrzanje procedure osnivanja. Usmjeren je mladim i novim poduzetnicima, idealan je za start-up društva, nova društva kojima se uz manje rizika testiraju ideje na tržištu, primjerice aplikacije za smartphone, web kompanije i slično. Također, usmjeren je i građanima koji danas rade na crno, kako bi im se olakšala legalizacija njihovog rada, objasnili su prije dvije godine iz Vlade RH.
S obzirom na brojku od 16 tisuća jednostavnih društava s ograničenom odgovornošću na razini Hrvatske, zanimalo nas je kakva je situacija u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Prema podacima Županijske komore Dubrovnik s početka studenog ove godine, od donošenja Zakona o trgovačkim društvima, na području Dubrovačko-neretvanske županije osnovano je 366 jednostavnih društava s ograničenom odgovornošću. Najviše ih je osnovano u 2013. godini.
Naime, podaci Županijske komore Dubrovnik govore kako je u 2012. godini u našoj Županiji osnovano 37 j.d.o.o.-a, od čega je njih 25 predalo završni račun, što znači da ih je toliko aktivno. S druge strane, u 2013. godini osnovano je čak 199 j.d.o.o.-a, no tek 123 ih je predalo završni račun.
Dakle, od osnovanih 236 jednostavnih društava s ograničenom odgovornošću na području Dubrovačko-neretvanske županije tijekom 2012. i 2013. godine završni račun predalo je njih 148.

Kako utječu na gospodarstvo juga?
Tijekom ove godine (do studenog) osnovano je 130 ‘tvrtki za deset kuna’, a završne račune će predati tek na kraju godine.
Prema podacima za 2013. godinu udio j.d.o.o. u ukupnom broju trgovačkih društava Dubrovačko-neretvanske županije je 4,1 posto. Učešće ukupnih prihoda ovih tvrtki u ukupno ostvarenim prihodima Dubrovačko-neretvanske županije je 0,29 posto, a udio zaposlenih u j.d.o.o. u ukupnom broju zaposlenih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji je 1 posto.

Pročitajte još

(FOTO) LJETO U ZAVIČAJNOM MUZEJU KONAVALA Likovne radionice ‘Kreativna ura’

Dulist

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist