Crna kronika

I dalje aktivni požari u Platu i kraj Komina

pozar211

Požar u Platu i dalje je aktivan, gori nisko raslinje u brdu poviše nove trafostanice, a vatru pokušavaju ugasiti dva kanadera. Plaćani su u strahu, posebno od nadolazeće od noći pa su svima oči uprte u brdo.

Provjerava se svako malo je li vatra ugašena, a sve gume oko kuća stavljene su u 'pripravnost'. Jer, ako zapuše vjetar sve će se ponovno rasplamsati, a strahuje se da se ne ponovi situacija iz 2007. godine.

Da je pred vatrogascima dug dan, i još duža noć rekao nam je i županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović, dodavši kako je požar prešao brdo. U slučaju vjetra zbog toga bi se stanje ponovno moglo pogoršati.

I ovaj je požar još jednom pokazao svu nužnost alternativnog cestovnog pravca kroz Župu dubrovačku, budući da je magistrala, koja je zbog požara određeno vrijeme bila zatvorena, jedina veza Konavala i Zračne luke Dubrovnik s Gradom.

Iako je granica sa susjednom BiH upravo u Platu najtanja, pa ne znamo koliko bi danas od pomoći bila i brza cesta padinama Plata, njena izgradnj je ipak nužna u slučajevima bilo kakvih drugih nesreća, poput prometnih nesreća koje ukoliko su teže i na nekoliko sati mogu zatvoriti jedinu cestovnu vezu Konavle – Grad.

Najnovije o požarima

U 15.55 sati požar u Platu još je uvijek aktivan, iako je saniran najkritičniji dio prema Zavrelju i Mlinima gdje su, jedanko kao i u Platu, jutros ozbiljno bile ugrožene kuće. Prema riječima županijskog vatrogasnog zapovjednika Stjepana Simovića strahuje se od bure.

– Ako okrene na buru imat ćemo velikih problema – rekao nam je Simović, istaknuvši kako se kanaderi, kod kojih je u tijeku smjena pilota, uskoro vraćaju na požarište. Trenutno se saniraju najzahtjevniji dijelovi požarišta, visoko u brdu.

I kraj Komina plamti veliki požar. Saniran je dio koji je ugrožavao kuće, govori nam Simović, no jedan krak požara još uvijek nije lokaliziran.

Pročitajte još

Recidivistu prometnih prekršaja oduzet moped

Dulist

Snažna eksplozija na odmorištu Mosor, jedna osoba smrtno stradala

Dulist

TJEDNO IZVJEŠĆE U proteklom tjednu više od deset prometnih nesreća

Dulist