Hrvatska

HZZO je spor, pacijentima ostalo nedostupno 630 proizvoda

hzzo006

Iako su pregovori za skupine inkontinencije i pomagala za kretanje završeni, i dalje nema naznake kada će predani zahtjevi biti obrađeni i odobreni. Unatoč započetim pregovorima dobavljača medicinskih proizvoda s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, hrvatskim pacijentima i dalje je nedostupno više od 630 medicinskih pomagala s liste HZZO-a, navodi Poslovni.

Prema podacima Hrvatske udruge poslodavaca, proizvođači i distributeri su poslali više od 1.500 zahtjeva za povećanje cijena medicinskih proizvoda i pomagala, što im je omogućeno izmjenom Pravilnika o mjerilima za stavljanje medicinskih proizvoda na osnovnu i dodatnu listu.

No, HUP-ova koordinacija za medicinske proizvode upozorava na izrazito sporu proceduru obrade zahtjeva, zbog čega je upitna mogućnost opskrbe medicinskim i ortopedskim pomagalima za više od 200.000 pacijenata.

– Jedini su pomaci napravljeni u skupini stoma pomagala i pomagala za probavni sustav te peritonejsku dijalizu za koje je Upravno vijeće HZZO-a prihvatilo podizanje cijena. Najpogođenije su osobe kojima trebaju proteze i invalidska kolica te pacijenti s problemom inkontinencije. Kako sve ide sporo, ne može se očekivati brza normalizacija isporuke proizvoda – kažu u HUP-u te podsjećaju da je HZZO obećao sastanke stručnih tijela na kojima će se raspravljati o pristiglim zahtjevima.
Iako su pregovori za skupine inkontinencije i pomagala za kretanje završeni, i dalje nema naznake kada će predani zahtjevi biti obrađeni i odobreni, a neke grupe pomagala još nemaju ni povratnu informaciju.

U HUP-u traže hitno povećanje cijena za sve skupine, uklanjanje mehanizma automatskog spuštanja cijene za svaku novu prijavu proizvoda, kao i promjenu standarda pomagala i uvrštenje novih vrsta pomagala za kategorije znatno ispod prosjeka EU. 

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist