Aktualno

HSLS: Ponavlja li se situacija kao u Kraljevini Jugoslaviji

carina

Dubrovački ogranak HSLS-a uputio je priopćenje javnosti kojeg potpisuje predsjednik Izvršnog odbora Ivo Gjaja u vezi ukidanja Carinarnice Dubrovnik. Priopćenje prenosimo u cjelosti:

Na 34. sjednici Vlade RH dana 20. lipnja 2012. godine donesena je odluka o ukidanju Carinarnice Dubrovnik .
Činjenica je da je ta odluka donesena mimo svih kriterija carinskog prometa obzirom da se pod prometom podrazumijeva osim roba i milijunski promet putnika.

Mišljenja smo da je to još jedna u nizu odluka koje vode potpunom marginaliziranju Dubrovnika, nakon odluke o ukidanju Trgovačkog suda i prestanku izgradnje Pelješkog mosta,…  
Svjesni smo teškog gospodarskog stanja i potrebitih racionalizacija na svim razinama, ali pri tome gospodarski kriterij ne može biti jedini i isključivi, poglavito kad se radi o Dubrovniku, njegovom geografskom položaju i povijesnoj tradiciji.

A ta tradicija govori da su knez Marko Justinijani, Malo i Veliko vijeće, uz pristanak puka na javnom gradskom zboru 28. rujna 1277. godine, objavili cjelovite carinske odredbe prikupljene u poseban zbornik – Carinski statut "Liber statutorum doane".

Sa strahom očekujemo daljnje odluke Vlade Republike Hrvatske koje će se odnositi na Dubrovnik, u nadi da se neće ponoviti situacija iz perioda Kraljevine Jugoslavije, kada dubrovačke novine prenose odluku Ministarstva građevina Kraljevine Jugoslavije, prema kojoj je, piše Narodna svijest: „Dubrovnik je svrstan među varoši, poput Andrijevca, Berana, Bijelog Polja i Bileće, a gradovi u Zetskoj Banovini su samo Budva, Cetinje i Kotor“.

Iz tog razloga pozivamo Gradsko vijeće Grada Dubrovnika i sve naše saborske zastupnike da pozovu Vladu Republike Hrvatske da preispita odluku o ukidanju Carinarnice Dubrovnik i da se energično usprotive daljnjoj marginalizaciji Dubrovnika.

Predsjednik Izvršnog odbora
Ivo Gjaja, dipl. ing.

Pročitajte još

KONCERT, VOĐENA TURA, RADIONICE, CIRKUS! Velika završnica središnjeg programa Festivala soli

Dulist

Prvi je dan klimatološke jeseni, a od jutra nas već ‘prži’ 30 stupnjeva

Dulist

[FOTO] Počela testna faza zone posebnog prometnog režima

Dulist