Aktualno

Hrvatska među pet europskih zemalja u kojima je kruh najviše poskupio

kruh

Iako su cijene kruha i pekarskih proizvoda sve veće one su još uvijek ispod razine Europske unije. Rast ulaznih troškova u posljednjih godinu i pol doveo je do poskupljenja na globalnom tržištu. Uspoređujući žetve 2022. i 2021. cijena domaće pšenice porasla je za 80%. Dok stručnjaci kažu da je cijena pšenice na svjetskim burzama trenutačno u stabilizaciji kod nas je zbog konverzije u euro uslijedilo dodatno poskupljenje kruha zbog zaokruživanja cijena.

Bilo da kruh i pekarske proizvode kupujete u malim pekarnicama ili od većih proizvođača, posljednjih mjeseci cijene su u porastu.

Rastom cijena kruha zgroženi su i poljoprivrednici koji ističu da su im u posljednjih godinu dana porasli troškovi proizvodnje, ali ne i zarada. Ne pamte da su energenti i gnojivo toliko poskupjeli te podignuli troškove proizvodnje i cijenu pšenice.

– Ako je ona otišla sa 60% što je opravdano jer nama su gnojiva otišla i po 400-500% prema gore, gorivo 100%, rezervni dijelovi, a pšenica nije toliko otišla, dakle i tih 60% ako je otišla gore u cijeni toga kruha, danas ne bi smio poskupjeti više od 3%, kaže Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore za HRT. 

Pročitajte još

PLANOVI EU Mađarima lokomotive, Slovencima željeznice, nama poboljšanje zaštitne ograde na autocesti

Dulist

GLOBALNI IT KVAR Jeste li pokušali ugasiti i upaliti računalo 15 puta?

Dulist

OBAVIJEST SANITATA Zatvaranje Ulice don Frane Bulića i parkinga Gradac

Dulist