Aktualno

Hoće li škole pauzirati nastavu zbog Vatrenih? Od ‘naravno, imamo projektore’, do ‘ne, nastava je nastava’!

modric vatreni

Svjetsko prvenstvo, Hrvatska, srijeda u 11 sati. Igraju Vatreni protiv Maroka. Usred – školske nastave!

Pitali smo ravnatelje srednjih i osnovnih škola hoće li se pridružiti ‘vatrenom ludilu’, napraviti pauzu tijekom nastave i uz navijačke rekvizite biti ispred malih (ili velikih) ekrana. Naime, ministar Fuchs izjavio je nedavno za medije kako će se i u školama moći gledati utakmice ako to žele uz uvjet da se propušteno gradivo nadoknadi.

Krenimo od osnovnih škola, od onih koje smo uspjeli kontaktirati.

– Nismo dobili službeni naputak Mzo-a ni osnivača po kojemu bi postupili nastavno na vaša pitanja – kratko nam je komentirala Vedrana Elez, ravnateljica OŠ Ivana Gundulića, na pitanje razmatraju li u školi pauzu tijekom utakmica naših nogometaša i ako da, kako će se nastava nadoknađivati…

Nešto konkretnija bila je ravnateljica OŠ Marina Getaldića Silvana Bjelovučić.

– Ni od Ministarstva, ni od našeg osnivača nemamo nikakve konkretne upute. Upute kao takve moraju postojati, jer je nama potreban legitiman razlog za prekinuti nastavu. Ne može se prekidati ‘tek tako’ – naglasila je ravnateljica uz opasku kako je resorni ministar izjavu dao medijima, no ne i službenu izjavu – kao ni naputke – školama.

– OŠ Marina Držića neće imati pauzu u održavanju nastave za vrijeme utakmica naše nogometne reprezentacije. Od do sada najavljenih utakmica samo se prva odvija u vrijeme održavanja redovne nastave – odgovorila nam je Veronika Šmanjak, ravnateljica ove gradske škole.

Što se tiče srednjih škola, ravnatelj Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik Dinko Mandić i ravnatelj Pomorsko-tehničke škole Dubrovnik Antonio Lučić komentirali su nam ‘dijametralno suprotno’ ovu ideju.

– Ideja je svakako pauzirati nastavu, zašto ne? Baš u školi raspravljamo kako organizirati sve. S obzirom da u srijedu u 11 igramo protiv Maroka, a u svim učinoicama imamo projektore, napravit ćemo malu pauzu. Nadoknadit ćemo, za to se ne brinem. Iduća utakmica je u nedjelju, pa onda opet ide tijekom nastave i opet ćemo vjerojatno pauzirati – naglasio nam je Dinko Mandić. Istaknuo je kako nažalost nemaju zajednički prostor za gledanje utakmice, no kako će se, po željama učenika, moći upaliti projektor u učionici.

– Nastava je nastava – kategorički podcrtava ravnatelj Lučić – nismo, niti ćemo razmatrati pauze zbog utakmica – istaknuo nam je dalje.

– Eventualno, ako Hrvatska uđe u finale, organizirat ćemo gledanje. No, škola je škola – naglasio je, a na pitanje što ako mladi pomorci obružaju radi nogometa, ističe: ‘Na njima je, svatko može izostati iz škole ako ima valjano opravdanje za izostanak.’

– Nadležno tijelo, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, nije poslalo službenu obavijest ili naputak o promjeni i organizaciji rada i nastave u Gimnaziji Dubrovnik. Na temelju tako utvrđenog činjeničnog stanja, Gimnazija Dubrovnik izvodi redovnu nastavu u školskim učionicama u običajnom opsegu radnog vremena koje se odvija u dvije smjene – naglasili su nam iz Gimnazije Dubrovnik.

Pročitajte još

Kaos u Zračnoj luci Split, otkazani svi letovi!

Dulist

Pronađeni Česi nestali na području vrha Sveti Ilija u Orebiću

Dulist

UKLJUČEN HELIKOPTER HRZ-A Češki državljani nestali na području vrha Sveti Ilija u Orebiću

Dulist