Politika

Hoće li je ‘močo’ spasiti?

suica karamarko 5

Politika je kur…iozan posao, i kao takav donosi brojne preokrete, uspone i padove, bolje i lošije dana i rezultate.

No, gubitak izbora na određenoj razini rijetko prolazi nekažnjeno, a čini se kako ni posljednji lokalni izbori u svibnju neće biti nikakva iznimka. Naime, prema odluci vrha HDZ-a svi lokalni šefovi i šefice koji su postigli loš rezultat, moraju najkasnije do 26. kolovoza svoje mandate dati na raspolaganje. Kada je riječ o gradovima i općinama, oni svoje mandate daju na raspolaganje županijskim odborima, a ako je riječ o podbačaju na županijskoj razini odgovara se direktno središnjici.

U tom kontekstu valja razmotriti rezultat koji je postigao župan Nikola Dobroslavić, te Dubravka Šuica (kao predsjednica gradskog HDZ-a). Dobroslavić je premoćno 'potaracao' protukandidate već u prvom krugu i potvrdio povjerenje koje uživa među HDZ-ovim biračima, dok je HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Teo Andrić (na kojem je inzistirala Šuica) izgubio od svog protukandidata, aktualnog gradonačelnika Andra Vlahušića u drugom krugu. No Vlahušićeva uvjerljiva pobjeda možda ne bi bila toliko tragična kroz HDZ-ovu prizmu da je Gradsko vijeće bilo makar na razini prošlog mandata. Ali nije. I to još kako nije.

Sa devet vijećnika (ukupno 11 s dva HSS-ova), došli su na četiri u ovom sazivu (ukupno šest, pojačani sa HSP AS-om), čime su s pozicije opozicije, došli na razinu 'malog od palube'. Činjenica da su 'Dubrovačkim dogovorom' dobili predsjednika Gradskog vijeća Nika Bulića, samo znači da im je lijevi 'barba', mornarskim žargonom, u ruke – dao 'močo' umjesto četkice za zube.

Zbog svega ovoga ostaje veliko pitanje hoće li Dubravka Šuica politički preživjeti gubitak drugih po redu izbora, ili će njezine europske obveze uskoro postati previše za jednog čovjeka, te će stoga zaključiti kako je najbolje mjesto za borbu za interese Grada upravo iz briselskih klupa.

Na naš upit za komentar navoda kako će predsjedniku županijske organizacije HDZ-a Branku Bačiću morati dati mandat na raspolaganje Šuica je bila jasna:
– Ne bih komentirala – kratko nam je rekla, a svoj odgovor Šuica je ponovila i na naše potpitanje osjeća li se gubitnik na lokalnim izborima.
S pitanjem očekuje li njezin mandat na svom stolu obratili smo se i samom Bačiću.

– Nacionalno vijeće donijelo je kriterije temeljem kojih bi trebali postupati svi odbori. Ne bih isticao nijedan odbor posebno – rekao nam je Bačić, te na naše potpitanje za konkretizacijom odgovorio je:
– Mi ćemo za sve jedinice lokalne samouprave obaviti razgovore sa predsjednicima gradskih i općinskih odbora o daljnjim aktivnostima – ponovio se Bačić.

U vidu spominjanja eventualne Šuičine smjene ne smije se izgubiti iz vida kako je 'Mama' potpredsjednica HDZ-a, a ujedno je bila i nositeljica desne EU liste. Je li njezin odnos s aktualnim predsjednikom stranke dovoljno čvrst za izbjeći dekapitaciju – zna samo Tomislav Karamarko.  

Pročitajte još

ANDRO VLAHUŠIĆ Za Mata Frankovića sadašnjost i budućnost nije važna, samo politika i prošlost

Dulist

NIKA SILIĆ MAROEVIĆ Kolaps Grada Korčule HDZ je mogao spriječiti prije 2018.

Dulist

ANDRIJA FABRIS Pozivam gradonačelnicu da cijeli spis odnese u DORH i zaštiti građane Korčule!

Dulist