Politika

HNS-OVCI NA BRSALJAMA PORUČILI Vraćanjem korijenima želimo iznova jasno odrediti svoj politički identitet

hns dujmovic brsalje 3

Vraćanjem korijenima želimo iznova jasno odrediti svoj politički identitet i prezentirati trajne vrijednosti po kojima se razlikujemo od ostalih opcija unutar političkog spektra – poručili su predstavnici HNS-a ove srijede ujutro na Brsaljama. Riječ je o glavnoj poruci cjelogodišnje kampanje Vraćanje korijenima, Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata, u okviru obilježavanja 50. godina Hrvatskog proljeća te uloge Savke Dabčević Kučar kao jedne od najistaknutijih političarki ujedno i utemeljiteljice HNS-a, koja je, kako su istaknuli, znala prepoznati trenutak za rješavanje nacionalnih problema njegujući istinske vrijednosti politike čistih računa.

-Savka je zagovarala iste vrijednosti kao i 70-ih godina i kada je osnovala HNS i onda je na tim osnovama HNS dosta godina uspješno i kvalitetno djelovao. Mislim da je dobro da i danas ponovno zastupamo te iste vrijednosti koje je Savka zagovarala pa da se HNS vrati svojim korijenima i da HNS postane centralna građanska stranka, stranka centra u Hrvatskoj koja će se zalagati za argumentirane i kvalitetne prijedloge koji će svima u Hrvatskoj biti od koristi, a ne samo članovima i članicama HNS-a – istaknuo je član predsjedništva županijskog HNS-a Zdravko Čulić.

Predsjednik županijske organizacije HNS-a Valentin Dujmović podsjetio je kako je Savka Dabčević Kučar kao rođena Korčulanka te osnivačica HNS-a ostavila ideje koje su kasnije svi njihovi predstavnici u vladama od osnutka Republike Hrvatske pa do danas provodili u djelo.

-Sjetimo se početka izgradnje autocesta, POS-ovih stanova, legalizacije bespravne izgradnje, nedavno i reforme obrazovanja, ali i mnogih drugih projekata koji su možda manje poznati, ali zbog toga ne i manje bitni. Uvijek smo provodili politike rada i zdravog razuma i nije bilo jednostavno. HNS se nikad nije libio reći ono što misli i ono što treba državi bez obzira što nas je to ponekad koštalo i našem rejtinga. Uvijek smo radili ono što smo mislili da je od interesa Hrvatske i građana. Kada gledamo s današnjeg aspekta, nije nam problem skrenuti ni lijevo ni desno sve dok svi zajedno idemo naprijed – rekao je Valentin Dujmović.

Predsjednik središnjice HNS-a Stjepan Čuraj naglasio je kako je Savka Dabčević Kučar do danas ostala nepoljuljana ikona upravo zato što je rješenja tražila za prosperitet hrvatskog građanina i to unutar tada postojećeg političkog okvira.

-To nije bio socijalistički pokret niti separatistički. To je bilo traženje rješenja politike čistih računa, rješenja za bolji život građana i to je ono što mi vučemo danas i vraćamo se tim korijenima. Unutar postojećeg političkog sustava tražimo najbolja rješenja za hrvatske građane – naglasio je Čuraj te je potom predstavio i koncept modernog liberalizma kao novog smjera HNS-ovog rada.

-To je koncept koji uključuje kompletan spektar liberalnih ideja i načina života, ali i postulate politike koji praktički do jučer nisu bili liberalni, ali su sada uobičajeni, prihvatljivi i ponekad nužni. Spajanje naočigled nespojivog čini moderno liberalno – političko djelovanje koje omogućuje pomake u korist svih. Duboko vjerujem da danas više ne možemo govoriti o modernoj politici koja se temelji na isključivosti i klasičnim podjelama na lijeve i desne. Ukratko i lijevo i desno sve dok idemo naprijed! – zaključio je Stjepan Čuraj.

Na novinarski upit o tome što očekuje na lokalnim izborima u Gradu, predsjednik ŽO HNS-a DNŽ Valentin Dujmović komentirao je kako od koalicije HNS-a, HSLS-a i drugih stranaka očekuje ponavljanje minimalnog rezultata koji je on postigao kada je prije četiri godine nosio listu te da HNS dobije tri vijećnika.

Osvrnuo se i na potporu kandidatu za župana Roku Toliću istaknuvši kako će sinergija dvije opcije, u ovom slučaju SDP-a i HNS-a, zasigurno donijeti još bolji rezultat na županijskoj razini. Dodao je i da se kao predsjednik županijske organizacije nalazi drugi na listi.

Pročitajte još

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist

MARO KRISTIĆ I Grad Dubrovnik snosi dio odgovornosti za fijasko s kupalištem u Uvali Sumratin

Dulist

UNUTARSTRANAČKI IZBORI U HDZ-u Plenković ispunio građansku dužnost

Dulist