Aktualno

HGK pokrenuo edukacije za vodiče kajaka radi regulacije i sigurnosti gostiju

grad kajak01

Započele su edukacije za vodiče kajaka na moru u Dubrovniku. Prva praktična radionica započela je danas, a traje do sutra, 19. svibnja. Specijalizirana radionica namijenjena je vodičima kajaka na moru i rađena je prema standardima međunarodno priznatih organizacija za morsko kajakarenje: Euro Paddle Pass (EPP), Paddle UK i American Canoe Association (ACA).

Ovaj program obuke fokusiran je na opću sigurnost svih sudionika kajakarenja na moru, što uključuje kajakaše, plivače, nautičare i ostale koji su na neposredan ili posredan način uključeni u ovu aktivnost. Pokrenut je zbog očuvanja reda i sigurnosti na moru, ali i drugim vodenim površinama jer su u planu i radionice vodiča kajaka na rijekama. Edukacije je pokrenuo Sektor za turizam Hrvatske gospodarske komore, a ostvarene su u suradnji s udrugom Morsko kajakarenje Split. Predsjednica Županijske komore Dubrovnik Nikolina Trojić istaknula je važnost regulacije kajakarenja.

– Hrvatska gospodarska komora raznim aktivnostima, edukacijama, radionicama i organizacijom programa usavršavanja potiče razvoj pustolovnog turizma u Hrvatskoj s fokusom na sigurnosni aspekt. Smatramo kako se kajakarenje na moru i ostalim vodenim površinama konkretno treba regulirati. Grupe trebaju biti vođene i to educiranim vodičima koji će se znati ponašati u nepredviđenim situacijama i osigurati sigurnost pustolovnih gostiju – poručila je Trojić.

Iz HGK javljaju kako je morsko kajakarenje u Hrvatskoj pravno neregulirano. To je javnost posebno primijetila u rujnu prošle godine kada je više kajakaša uslijed jakog vjetra nestalo u dubrovačkom akvatorijumu kod Lokruma. Srećom, akcija potrage i spašavanja je bila uspješna, no ova nesreća povukla je pitanje odgovornosti iznajmljivača kajaka, samih kajakaša i zakonodavca koji aktivnost nije regulirao. Kako bi se takve nezgode prevenirale i razvoj ove grane pustolovnog turizma nastavio odgovorno razvijati, pokrenuli su ove edukacije. Marko Kovač, instruktor edukacije i predsjednik udruge Morsko kajakarenje Split izjavio je kako je fokus edukacije objasniti kompleksnost posla vodiča kajaka na moru u svrhu garancije sigurnosti tijekom kajakarenja.

– Vodiči moraju biti sposobni ljudi koji će voditi grupe po moru ne ugrožavajući svoju sigurnost niti uobičajeni pomorski promet na području kojim veslaju. Morsko kajakarenje se čini vrlo jednostavnom i bezopasnom aktivnošću, ali ljudski faktor je najveća prijetnja spomenutoj aktivnosti, te u kombinaciji s lošim vremenskim uvjetima i zahtjevnim morem može biti pogubno. Upravo zato je bitna edukacija, ne samo vodiča, nego svih korisnika kajaka. Preventivno djelovanje je najbolji način izbjegavanja opasnosti na moru. Zato je potrebna edukacija kadra koji se brine za grupe, odnosno edukacija vodiča – rekao je Kovač.

 

Pročitajte još

OD DUBROVNIKA DO MEĐUGORJA Evo kada se otvara Camino

Dulist

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist

BIZARNE PRITUŽBE NA MATURI ‘Nisam pročitao djelo, ali dajte mi bod’

Dulist