Politika

HDZ ZADOVOLJAN Pezo, Franković i Dobroslavić zahvalili su se biračima nakon izbora za Europski parlament

hdz

Predsjednik Dubrovačko-neretvanskog HDZ-a Blaž Pezo, gradonačelnik Dubrovnika i saborski zastupnik Mato Franković te župan Nikola Dobroslavić zahvalili su se sugrađanima koji su izašli na izbore za Europski parlament, pogotovo onima koji su njima dali glas.

Pezo je istaknuo kako priča o tome da HDZ-u ide u prilog 10 izbornih jedinica u Republici Hrvatskoj ne drži vodu jer je sada Hrvatska bila jedna izborna jedinica, a HDZ je dobio šest mandata.

– Više smo nego zadovoljni rezultatom. Što se tiče Dubrovačko-neretvanske županije bili smo u vrhu po podršci liste HDZ-a. Možemo se pohvaliti kako smo uz Grad Dubrovnik imali najveću izlaznost u Republici Hrvatskoj na izborima za Europski parlament. Često se komentira kako manja izlaznost znači bolji rezultat HDZ-a, ali očito manja izlaznost odgovora SDP-u, odnosno onima koji su najčešće takvu mantru pokušali pustiti u eter. Vidimo da su i oni dobro prošli, pa tu priču s izlaznosti želimo ostaviti po strani. U svakoj kombinaciji HDZ pobjeđuje i ostvaruje rezultate. Bez obzira na izlaznost i vrstu izbora, imamo podršku za ono što radimo – rekao je Pezo. Naveo je da bi ipak volio da je izlaznost bila veća i smatra kako bi sugrađani trebali osvijestiti da su izbori za Europski parlament važni kao i uloga Hrvatske u EU.

– Važno je biti za tim stolom jer sredstva i pomoć koju dobijamo iz Europske unije te uloga koju imamo u njoj je zaista važna za standard naših građana i za njihovu svakodnevnu dobrobit. Taj standard smo povećali i to možemo velikim dijelom zahvaliti Europi – rekao je Pezo.

Franković je naveo da je potrebno neko vrijeme da građani osvijeste važnost ovih izbora i toga tko će voditi Europu.

– Drago mi je da ovaj odabir na razini cijele EU označava jedno sigurno i stabilno vođenje Europe u budućnosti. Također, bitno je za Republiku Hrvatsku zbog nastavka financiranja brojnih infrastrukturnih projekata na njenom području. Brojni projekti u Gradu Dubrovniku se ne bi mogli realizirati da nije bilo financija od strane Europske unije. Posebna zahvala našim sugrađanima što su nam, od kad sam ja na čelu gradskog odbora, trinaesti put u kontinuitetu dali povjerene na nekim od izbora – izjavio je Franković.

Dobroslavić je komentirao kako je HDZ pridonio pobijedi svojoj političkoj obitelji, odnosno Europskoj pučkoj stranci koja je dobila najviše mandata na ovim izborima. Također je dodao kako je siguran u pobjedu Ursule von der Leyen na mjestu predsjednice Europske komisije.

– Nakon uvjerljive pobjede na parlamentarnim izborima, u vrlo kratkom vremenu ostvarili smo drugu veliku pobjedu naše stranke. Smatramo to potporom našoj Vladi i našoj listi za Europski parlament parlament. Ponovilo se da smo od 22 jedinice lokalne samouprave u našoj županiji, ostvarili pobjede u njih 20. Što se tiče same Europske unije, u tijeku su pregovori tko će koga podržati na čelnim funkcijama. Vjerujemo kako će pro-europske snage i desnog i lijevog centra te liberalne stranke, pa i konzervativne, osim krajnje ljevice i krajnje desnice, podržati europski put koji je bio do sada. Vjerujemo da će Europa i dalje ići stabilno i usmjereno ka boljitku i zašititi od opasnosti poput ruske agresije na Ukrajinu – rekao je Dobroslavić.

Također, Pezo je najavio unutarstranačke izbore u HDZ-u koji će se održati 13. srpnja gdje tvrdi kako će podržati trenutne čelnike, među kojima je i predsjednik Vlade Andrej Plenković te se nadaju pobjedi na predsjedničkim izborima krajem godine.

Pročitajte još

UNUTARSTRANAČKI IZBORI U HDZ-u Plenković ispunio građansku dužnost

Dulist

Što je u imovinskoj kartici prijavila saborska zastupnica Viktorija Knežević?

Dulist

Plenković opozvao Mariju Vučković iz jednog Upravnog vijeća

Dulist