Politika

HDZ O ZIDINAMA Zakon je neustavan, neprovediv u praksi

Hdz press zidine

Zakon o obnovi ugrožene spomeničke baštine je protuustavan i štetan presedan, krši načelo trodiobe vlasti i izravno zadire u građansko-pravni odnos Grada Dubrovnika i Društva prijatelja dubrovačke starine – kazao je nadanašnjoj konferenciji za medije predsjednik ŽO HDZ Branko Bačić, te dodao: ”Ako među ugovornim stranama postoji prijepor temeljem ugovora, treba ga riješavati ili dogovorim ili putem nadležnog Općinskog suda u Dubrovniku. Držimo da se Sabor nije trebao upuštati u donošenje Zakona koji će Ustavni sud najvjerovatnije proglasiti protuustavnim.”

Istaknuo je i kako se važeći Zakon o spomeničkoj baštini odnosi na devetu seizmičku zonu koja obuhvaća Dubrovnik, od Konavala, Župe dubrovačke, Dubrovnika do Dubrovačkog primorja i Stona, a izmjenama zakona za tu bi cjelinu bio nadležan Zavod za obnovu Dubrovnika, odsad u većinskom vlasništvu grada. Također je ocijenio i kako je Zakon nesuklađen s temeljim dokumentima Ministarstva kulture koji upravo DPDS ističu kao ogledni model dobrog gospodarenja baštinom. Bačić je također na pressici izjavio i kako su u ime Kluba HDZ-a zamolili Vladu da na 60 dana odgodi saborsku proceduru donošenja zakona o zidinama kako bi se u međuvremenu održala tematska sjednica GV-a, no iz Milanovićeva kabineta nisu im udovoljili. -Vlada je očito na prijedlog gradonačenika Vlahušića ušla u eksperiment s donošenjem ovakvo manjkavog Zakona-ustvrdio je Bačić.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić kritizirao je promjenu vlasničkog portfelja ZOD-a kojom je bez konzultacija sa Županijom njezin vlasnički udio s 20 smanjen na 10 posto. Župan je razočaran što je Sabor Zakonom razvlastio DPDS, te dodao i kako ‘takav anakroni postupak podsjeća na 1946. a ne na 2014.’

– Nakon Trgovačkog suda, carinarnice, Zavoda za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, najavljuje se i preseljenje središta porezne uprave, policije…to je potvrda centralizacije, suprotna od onog za što se zauzimala vladajuća koalicija – istaknuo je župan. Predsjednik povjerenstva GO HDZ-a Dubrovnik Antun Kisić Zakon o spomeničkoj baštini nazvao je pravnom katastrofom u vrijeme kad “na čelu države imamo dvojicu iskusnih pravnika, od kojih onaj koji potpisuje zakon ujedno profesor na Pravno fakultetu”. Nije želio komentirati sudjelovanje HDZ-a u Dubrovačkom dogovoru.

Pročitajte još

MARO KRISTIĆ I Grad Dubrovnik snosi dio odgovornosti za fijasko s kupalištem u Uvali Sumratin

Dulist

UNUTARSTRANAČKI IZBORI U HDZ-u Plenković ispunio građansku dužnost

Dulist

Što je u imovinskoj kartici prijavila saborska zastupnica Viktorija Knežević?

Dulist