Grad

GRUŠKI ŠKOLARCI OSTALI BEZ MARENDI Ravnateljica Elez: Tražimo nekoga tko će djeci osigurati zdravu prehranu

os ivan gundulic

Od nekolicine roditelja zaprimili smo pritužbe da njihova djeca, koja pohađaju OŠ Ivana Gundulića, neće moći više kupovati marendu u kiosku koji se nalazi u krugu škole. Prostor, u kojem je usluge prehrane dugi niz godina pružala Galeta, zatvorio se. Roditelji se zbog toga pitaju hoće li, i što će, djelovati u istom kiosku. Ravnateljica gruške škole Vedrana Elez potvrdila je kako ugovor nije produžen dugogodišnjem zakupcu Galeti. Navodi kako je u tijeku natječaj za zakup školskog prostora. Sadrži posebne uvjete, a tiču se zdrave prehrane.

– Od Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo nismo dobili odobrenje za produženje ugovora Galeti. Razlog je taj što bismo kao škola trebali imati osiguranu zdravu prehranu za učenike prema nacionalnim smjernicama. Galeta je usluge prehrane u kiosku pružala deset godina. S njima smo zaključili ugovor. Krajem prosinca prošle godine, točnije 30.12., raspisali smo novi natječaj za zakup i korištenje poslovnog prostora za obavljanje trgovine, ali isključivo proizvodima zdrave prehrane sukladno svim preporukama unutar nacionalnog programa ‘Živjeti zdravo’ Ministarstva zdravstva – rekla je Elez i dodala kako je natječaj objavljen na službenoj web stranici Osnovne škole Ivana Gundulića.

Nije zakonska obveza
Prvotna ideja, prisjeća se ravnateljica, bila je da se u krugu škole otvori prostor gdje bi se djeci prodavale marende. S druge strane, kaže, ‘to je bilo olakšanje za roditelje’.

-Htjeli smo da djeca mogu unutar škole kupiti marendu – po pristupačnim cijenama. Jer, djeca su tijekom nastave i boravka u školi pod našim nadzorom i odgovorni smo za njih i njihovu sigurnost. Stvarno su se naviknuli na kiosk. Većina škola nema takav prostor za prehranu, niti je to zakonska obveza – kaže Elez. Ističe kako su se dosadašnji zakupci trudili uvesti određene zdrave namirnice, kao što su integralni kruh, pureća šunka, posni sir, jogurt ili kakao. No, navodi, ‘nije bilo interesa’. Smatra da po pitanju zdrave prehrane treba biti prisutna cjeloživotna edukacija djece, ali i odraslih. Inače, škola je provodila ankete među djecom o tome bi li se u školskoj kuhinji trebale pripremati marende. Ni po ovom pitanju interes među učenicima nije bio velik. Pokazala su ga jedino djeca koja borave u produženom boravku.

– Provest ćemo još jednu anketu o pravljenju marendi u školskoj kuhinji kad se vratimo u drugo obrazovno razdoblje. No, mišljenja sam da, zbog nedostatka prostora, to ne možemo organizirati za 800 učenika – ističe ravnateljica.

Otvaranje ponuda 10. siječnja
Rok za podnošenje ponuda za zakup prostora je osam dana od prvog sljedećeg dana nakon objave natječaja, dok je otvaranje ponuda zakazano za 10. siječnja.

– U roku od deset dana bi se moglo saznati novo ime zakupca prostora. Naravno, ako bude zainteresiranih. Zato ovim putem apeliram da se zainteresirane osobe jave na natječaj i da se, ako je moguće, angažiraju po ovom pitanju. Kad dobijemo ponude, o njihovom ćemo se sadržaju konzultirati s liječnicom školske medicine i Zavodom za javno zdravstvo te ostalim stručnjacima, odnosno nutricionistima – naglašava Elez.

Prema kućnom redu, djeca za vrijeme nastave i velikog odmora, trebaju biti u krugu škole. ‘Tako da će djeca, dok ne donesemo odluku, morati iz doma donositi marendu’, zaključuje.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

Uživajte uz klape i konert Ibrice na Stradunu

Dulist

GRAD OSTVARUJE CILJ: Dubrovnik sigurno prema cjelogodišnjem turizmu

Dulist

DPDS i e-Dječje kartice ‘Mudrica’ sklopili partnerstvo!

Dulist