Zanimljivosti

Grmi, sijeva… gasi uređaje!

shutt munja

Dubrovačko područje, svima je jako dobro znano, posebno je 'osjetljivo' za vrijeme grmljavine. Dolazi do čestih padova napona u napajanju električnom energijom, uslijed čega se prekida i internetska veza, 'ruše' se kompjuteri…

Koliko puta vam je u takvim situacijama kroz glavu prošla misao hoće li zbog toga doći do štete na vašim kućanskim aparatima i telekomunikacijskim uređajima? A mnogima se upravo to i dogodilo.
Budući da nam je hladnije doba godine pokucalo na vrata, a kiše s grmljavinom sve su učestalije, zanimalo nas je koliko je u protekle skoro dvije godine Hrvatska elektroprivreda na području Dubrovnika primila odštetnih zahtjeva zbog štete na kućanskim uređajima koje su izazvane padom napona u napajanju električnom energijom, dakle krivicom HEP-a.
 
73 zahtjeva, 24 odobrena
 
Iz HEP-a nam je stigao odgovor kako je Elektrojug Dubrovnik tijekom 2011. i 2012. godine zaprimio 73 odštetna zahtjeva za naknadu štete nastale na kućanskim aparatima, a koje su izazvane padom napona u napajanju električnim energijom.

No, nisu svi zahtjevi i usvojeni kao opravdani. Barem ne do danas. Kako su nas obavijestili iz HEP-ovih odnosa s javnošću do danas su usvojena 24 zahtjeva i to za štete nastale na električnim aparatima kao što su bojleri, štednjaci, TV prijemnici, LCD-i, printeri, kompjuteri sl. Razlog nastalih šteta su oscilacije u naponu električne energije.

Iz HEP-a su 'zaboravili' spomenuti koliki su iznosi isplaćeni građanima za ova 24 odobrena zahtjeva, iako smo upravo takav upit i postavili. Isto tako bez odgovora je ostalo i pitanje ima li Hrvatska elektroprivreda predviđen godišnji budžet za ovakve situacije, te naravno o kojem je iznosu riječ.
Objasnili su nam zato što slijedi nakon što se HEP-u podnese zahtjev za naknadu štete:

– Temeljem zaprimljenog odštetnog zahtjeva, koji se dostavlja Croatia osiguranju d.d., na teren izlazi za tu svrhu imenovana stručna Komisija koja temeljem neposrednog uviđaja sastavlja Zapisnik o izvidu štete. Zapisnik se prosljeđuje Croatia Osiguranju d.d., koja temeljem procjene isplaćuje naknadu za štetu – zaključili su iz Hrvatske elektroprivrede.
 
Isključite uređaje
 
Možda ne bi bilo zgorega da se HEP primjerice ugleda na Hrvatski telekom koji je počeo putem telefona obavještavati svoje korisnike o nadolazećem grmljavinskom nevremenu.
Jeste li ikada čuli ovakvu poruku:

Poštovani, prema najavama Državnog hidrometeorološkog zavoda na vašem području je prognozirano grmljavinsko nevrijeme. Kako biste zaštitili svoju telekomunikacijsku opremu i mogli dalje nesmetano koristiti naše usluge, savjetujemo Vam da za vrijeme trajanja grmljavine, isključite uređaje za telefoniranje, Internet i televiziju iz telefonske i strujne utičnice. Vaš Hrvatski Telekom.

Tragom informacije kako neki korisnici na dubrovačkom području primaju ovakve poruke svog operatera, upitali smo HT zbog čega se iste i upućuju, te znači li da ukoliko korisnik nije u mogućnosti javiti se na telefon, jer nije kod kuće, neće imati pravo na besplatnu zamjenu routera, MaxTv prijemnika ili telefona, ukoliko se isti oštete zbog grmljavine, odgovoreno nam je sljedeće:

– Vodeći brigu o svojim korisnicima, Hrvatski Telekom je pokrenuo inicijativu obavještavanja korisnika o neželjenim posljedicama koje mogu nastati na opremi uslijed grmljavinskog nevremena. HT putem govornog automata obavještava korisnike i educira ih na koji način zaštititi opremu. Govorni automat poziva sve korisnike na onim područjima za koja je analizom podataka unatrag nekoliko godina utvrđeno da su najviše izložena grmljavinskim nevremenima i na kojima se ona učestalo ponavljaju.

Cilj pozivanja korisnika je, dakle, informiranje o prognozi nevremena kao i prevencija oštećenja opreme od udara groma. U slučaju da ipak dođe do oštećenja na opremi, ona će korisnicima biti zamijenjena, bez obzira jesu li čuli govornu poruku ili ne – poručili su nam iz Hrvatskog Telekoma.

A naš savjet Dubrovčanima, Župljanima, Konavljanima i Primorcima bio bi da ne čekaju primitak poruke govornog automata bilo koje tvrtke, nego na prvi navještaj grmljavine pogase sve uređaje, koji im u tom trenutku nisu neophodni, kako bi se zaštitili od eventualnih šteta. Iako bi se u ovim situacijama moglo reći: a čemu onda plaćamo pretplate, odnosno račune kad se određenim uslugama ne možemo koristiti dok grmi?

Pročitajte još

Australska influencerica upozorava na pravila odijevanja na hrvatskim plažama

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1977. Umro utemeljitelj Umjetničke galerije Dubrovnik Kosta Strajnić

Dulist

U kojoj je dobi najbolje dati mobitel djetetu?

Dulist