Grad

Gradu Dubrovniku ponovno petica za transparentnost proračuna

proracun transparentnost

I ove godine Grad Dubrovnik je u sklopu istraživanja Instituta za javne financije ocijenjen najvišom ocjenom za transparentnost proračuna. To podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca, javljaju iz Grada Dubrovnika.

Grad Dubrovnik u svibnju ove godine potpuno je digitalizirao sustav javne uprave i to kroz projekt „Otvoreni grad“ koji građanima omogućuje transparentan uvid u poslovanje jedinice lokalne samouprave. Sustav je podijeljen u tri kategorije: sustav eDubrovnik – Građani upravljaju gradom, eDubrovnik – Financije i eDubrovnik – Digitalni obrasci, a sučelju se pristupa jednim klikom na ikonu istaknutu na naslovnici službene stranice Grada Dubrovnika. eDubrovnik – Financije omogućuju transparentan uvid u sve stavke gradskog proračuna, uz usporedbu s prethodnim proračunima i svim rebalansima, financijske transakcije sa svim poslovnim subjektima s kojima posluje Grad. Glavni cilj je da svaki građanin razumije u koju se svrhu troši novac, zbog čega je sve prikazano na jednostavan i razumljiv način.

Uz registraciju korisnika, građani mogu pristupiti i informacijama o stanju svih vlastitih financijskih obveza prema Gradu Dubrovniku u stvarnom vremenu te mogu davati svoje ideje i prijedloge za poboljšanje kvalitete života u Gradu. Zahvaljujući sustavu digitalnih obrazaca, sada zahtjeve podnose online, a status predmeta prate putem automatskog sustava notifikacije što im također daje trenutan uvid u poslovanje gradske uprave.

Ovo je već sedmi ciklus istraživanja Institut za javne financije koji je analizirao i ocijenio transparentnost proračuna svih županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj, a detaljni rezultati s interaktivnom kartom dostupni su na mrežnim stranicama Instituta.

Pročitajte još

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović

GRAD POZIVA Ispunite anketu i doprinesite planiranju zelene urbane obnove!

Dulist