Politika

Gradskom vijeću zaista “odzvonilo”?

vijece56

Je li predsjednica Gradskog vijeća Olga Muratti imala pravo kad je izjavila kako rok za sazivanje sjednice Gradskog vijeća još nije istekao?

Ili je točna tvrdnja vijećnika HDZ-a kako će 5. prosinca isteći zakonski rok, a Gradsko vijeće tada biti raspušteno. Kome zakon daje za pravo?

Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi pod točkom 3. (Raspuštanje predstavničkog tijela), u svom članku 84. jasno propisuje kako će Vlada RH raspustiti Gradsko vijeće, između ostalog, i u slučaju da Gradsko vijeće ne može donositi odluke iz svog djelokruga dulje od 3 mjeseca.

Dakle, zakon ne traži da se sjednica samo sazove ili upute pozivi, već da se na toj sjednici donese barem jedna odluka iz svog djelokruga. A za pravovaljanu odluku potrebno je imati kvorum.

Zadnja odluka iz svog djelokruga djelovanja koju je Gradsko vijeće donijelo s potrebnim kvorumom datira s 29. sjednice održane 5. rujna.

Jer na tematskoj sjednici održanoj 1. listopada o granici na Kleku, na koju se poziva predsjednica Muratti (a koju na stranici Grada Dubrovnika uopće ne spominju?!), nije donosena odluka iz djelokruga rada Gradskog vijeća. Davanje mišljenja o državnim granicama prema članku 33. Statuta Grada Dubrovnika, naime, ne spada pod takve odluke.

Ne treba posebno naglašavati kako 30. sjednica Gradskog vijeća, zakazana prvo za 17. pa za 16. studenog, nije uopće ni održana zbog nedostatka kvoruma.

Što će pak Vlada učiniti ako u prosincu raspusti Gradsko vijeće?

Ako će poštivati Zakon, Vlada RH će tada imenovati povjerenika za Grad Dubrovnik, koji je dužan osigurati ostvarivanje prava i obveza građana i pravnih osoba u jedinici lokalne samouprave (neka vrsta tehničke vlasti) do uspostave njezinih tijela, odnosno izbora za novi saziv Gradskog vijeća. Tim imenovanjem bila bi razriješena aktualna predsjednica Gradskog vijeća Olga Muratti.

Pročitajte još

Vlada je uoči izbora bila široke ruke, rastrošnost je došla na naplatu

Dulist

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist

MARO KRISTIĆ I Grad Dubrovnik snosi dio odgovornosti za fijasko s kupalištem u Uvali Sumratin

Dulist