GradPolitika

GRADSKO VIJEĆE Vlahušića iznerviralo Vićanovo ‘imperativno zahtjevanje’, dnevni red ‘iskasapljen’

vijece vlahusic 2

Deveta sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, koja se od 16 sati održava u Gradskoj vijećnici, počela je izmjenom dnevnog reda.

Predloženo je skidanje točke 29. Prijedlog kandidata za imenovanje suca porotnika u Županijski sud u Dubrovniku (nije bilo interesa), a dodavanje točki rebalans proračuna, odluka o autotaksi prijevozu te inicijativa o uklanjanju postojećeg spomenika branitelja s Pila.

Pero Vićan ‘imperativno zahtjeva’ se s proširenog dnevnog reda skinu točke 4. i 5. (prodaja i najam gradskih stanova) jer je materijal necjelovit. Traži točne podatke o trenutnim stanarima u gradskim stanovima.

– Moramo znati tko gdje živi, pa makar i ilegalno. Ako se dosad šutjelo o tome, šutite i dalje. Podržat ćemo prodaju stanova na zakonit način, ali moramo znati što prodajemo. Treba vidjeti ima li stanova koji se mogu dodijeliti braniteljima – rekao je Vićan.

Ljubo Nikolić zatražio je da se maknu točke 8. (Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o zaustavljanju i parkiranju turističkih autobusa i osobnih automobila  (8+1) u zoni posebnog prometnog režima) i 19. (videonadzor na javnim površinama), kako bi se detaljnije pripremile. Maro Kristić smatra kako točka 16. ( Prijedlog odluke o dodjeli koncesije za posebnu upotrebu pomorskog dobra  za izgradnju sustava javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda naselja Šipanska Luka) nije u skladu sa zakonom.

– Koncesija se dodijelila bez naknade, što zakon ne dopušta. Po zakonu se dodjeljuje po simboličnom iznosu – rekao je Kristić, također zatraživši bolju pripremu točke.

Marko Potrebica podržao je Vićanov i Kristićev prijedlog, a Ivan Viđen predložio uvrštenje još dvije točke.

– Prva se tiče Srđa, odnosno zaključka gradonačelnika iz 2013. kako Grad neće snositi troškove infrastrukture u području obuhvata, koji nikad nije objavljen u Službenom glasniku. To bi Odlukom trebalo regulirati. Druga se tiče ugovora u koncesiji za Srđ, gdje predlažemo da se uvrsti točka o utvrđenju raskida koncesije. U ugovoru o koncesiji 2013. nije predviđena kulturna, već turistička djelatnost, pa se samim donošenjem UPU-a Srđa ugovor smatra sporazumno raskinutim – istaknuo je Viđen, pozvavši se na točku ugovora o obavljanju djelatnosti.

Gradonačelniku Andru Vlahušiću zasmetala je Vićanova riječ ‘imperativno’.

– Tko je taj tko koristi takvu riječ? A onda Klub HDZ-a poslušno prihvaća taj prijedlog. Morat ćete imperativno glasovati pa neka grad zna tko o čemu kakve odluke donosi. Što se tiče rooming lista dogovorili smo zajednički stav. Hoćete li i to tražiti imperativno? Da vidimo treba li predsjednik Gradskog vijeća imperativno slušati listu broj 8.? Koncesija za Šipan ide Vodovodu, a videonadzor je predložio Savjet za suzbijanje kriminaliteta. Ostajem pri svih pet točaka – rekao je Vlahušić.

Maro Kristić predložio je da se imenuje povjerenstvo za prioritete u realizaciji projekata u sportskoj infrastrukturi.

S dnevnog reda skinute su točke o prodaji i najmu stanova u vlasništvu Grada, točka o zaustavljanju parkiranju autobusa na Pilama, točka o dodjeli koncesije na Šipanu tvrtci Vodovod, točka o videonadzoru i sucima porotnicima.

Uvrštene su točke o izmjenama i dopunama te izvršenju proračuna za 2015., autotaksi prijevozu, inicijativa o uklanjanju postojećeg spomenika branitelja s Pila, prijedlog povjerenstva za prioritete u sportskoj infrastrukturi, točka o prijedlogu teksta o osnivanju Muzeja Domovinskog rata, sklapanju prijateljstva grada Dubrovnika i općine Beyoglu iz Istanbula, točka o objavi zaključka iz 2013. u Službenom glasniku.

Točka o raskidu ugovora za koncesiju tvrđave Srđ nije uvrštena.

Prije glasovanja o cjelovitom dnevnom redu Olga Muratti zapitala se ‘dokle to ide’.

– Neka netko provede anketu kako glasi današnji dnevni red? Ako smo ranije skidali točke jer ih na vrijeme nismo dobivali, kako ćemo raspravljati o ovima bez akta, materijala i ičega. Pravo dopune bi se trebalo koristiti samo ako je postojala objektivna prepreka za redovnu proceduru. O čemu danas imamo raspravljati u dodanim točkama? Zato nisam uopće glasala – rekla je Muratti.

Pročitajte još

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist

[FOTO] U SURADNJI S DOMOUPRAVOM Energetski obnovljena zgrada u Lapadu!

Dulist

Raspisan je javni natječaj za zakup 15 garažnih mjesta u Mokošici!

Dulist