Grad

GRADSKO VIJEĆE Gotova sjednica, imenovani pregovarači s DPDS-om

Turisti čekaju taksi

U 10 sati počela je sjednica Gradskog vijeća. Iako se na dnevnom redu nije našao Prijedlog proračuna za 2015. godinu, vijećnici će raspravljati o novoj regulaciji za taksiste, autobusere, ali i zabrani nošenja, posjedovanja i konuzumiranja alkohola maloljetnim osobama.

 

Tijek Sjednice:
16:47 Ivan Viđen, Matko Bupić, Olga Muratti, Niko Pavlović i Niko Bulić imenovani su u radno tijelo ovlašteno za pregovore s DPDS-om. Time je zaključen prvi dio sjednice, a nastavak je u ponedjeljak u 10 sati ujutro.

16:07 Prijedlog zaključka o izmjenama i dopunama Zaključka o subvencioniranju cijene cestarina autoceste A1 za prvu skupinu vozila na relaciji Ploče – Zagreb – Ploče prihvaćen je na sjednici. Kako je naglasio Vlahušić glavna izmjena temelji se na tome da će vaučere za cestarinu moći uzimati i članovi obitelji vlansika automobila.

15:33 Taksi vozilo mora imati ugrađen uređaj koji se može spojiti u jedinstveni sustav – to je točka koja je najspornija. Mi ne ulazimo koji će to i kakav uređaj biti, jednostavno želimo uvesti da onaj tko je na redu ide prvi na tu vožnju – rekao je Vlahušić uvodno objašnjavajući Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o autotaksi prijevozu u cestovnom prometu.

-Što se tiče Tarife 2, kada uđete u taksi i pokažete osobnu on mora upaliti drugu tarifu. Ako vam ne izda račun na kojem piše Tarifa 2 ne morate plaćati. Ako vam ne izda račun prijavite ga i mi ćemo ga kažnjavati – rekao je gradonačelnik

Dolores Lujić tražila je da se na sjednici ne donese ovakva odluka jer je tehnički neprovediva.

-Prema informacijama koje ja imam oni bi se mogli uvezati do kraja godine, treba se napraviti novo mjerenje na taksimetrima – rekla je Lujić.

Igor MIošić je istaknuo kako vjeruje da odluka nije donesena u lošoj namjeri, ali kako joj je potrebna dopuna.
Vlahušić je pristao na prijedloge da se primjenjivanje odluke odgodi do 1.1. 2015. godine.

15:20 Usvojen je i Prijedlog odluke o zaustavljanju i parkiranju turističkih autobusa i osbnih automobila (8+1) u zoni posebnog prometnog režima.

-Cijene ostaju iste, samo je razlika što sad to više nije prihod Sanitata nego gradska pristojba, što znači kako će u konačnici to značiti 2 milijuna kuna više u proračunu – rekao je Andro Vlahušić.

-Ne mislimo da je ova odluka loša, ali je mogla biti bolja. Načelno moram reći da bi Grad morao razmišljati kako smanjiti promet na Pilama, a ne povećava – rekao je Miošić.

14:00 Nakon pauze sjednica je nastavljena Izvješćem o radu gradonačelnika.

-Priča o prvih šest mjeseci, je priča o uspješnom vođenju Grada. Najuspješniji smo u Hrvatskoj. Sve što smo planirali smo i ostvarili. Financiranje Grada Dubrovnika je uzorno. Veseli nas imati izvješće o Državnoj reviji koja nema zamjerki – rekao je Vlahušić te nastavio o problematici autoceste.

-Pitanje autoceste je političko pitanje i nitko, ali ama baš nitko ne želi autocestu približiti moru. Samo političari u Dubrovniku smatraju kako autoput treba spustiti prema moru – rekao je Vlahušić.

-Što se tiče turizma, rastemo šestu godinu zaredom. Po tome smo rekorderi na Mediteranu. Dok su svi plaćali o nekim rupama, mi smo rasli – rekao je Vlahušić.

HSS-ova Mira Buconić požalila se na rad dijela vijećnika rekavši kako se o ovom izvješću ne glasuje nego se prima na znanje.

-NIsmo na ulici – povikala je Buconić. Dolores Lujić ispred HL tražila je objašnjenje o ispunjavanju 15 milijardi kuna projekata. Odgovor će dobiti pismeno.
13:06 Nakon iscrpne rasprave Gradsko vijeće primilo je na znanje Izvješće o arbitraži javne garaže.

12:01 Gradsko vijeće primilo je na znanje Izvješće o postupku izdavanja koncesije za žičaru za prijevoz osoba. Vijećnici su prihvatili prijedlog da se Vladi i Saboru uputi Zaključak o izmjeni Zakona o žičarama.

11:47 Dubraka Šuica (HDZ) Nisam se htjela uključivati u razgovore, ali moram. Sjetite se koliko smo muka imali nagovoriti ih da obnove žičaru, sad kada je to gotovo Grad od toga mora imati koristi. Iz mog iskustva s tom tvrtkom moram reći kako s njima pregovora nema, oni gledaju na svoj profit. Tako je svugdje u svijetu. Mi kao Gradsko vijeće moramo osnažiti gradonačelnika i njegov tim da postigne najbolje za grad. Žičaru moramo eksploatirati, jer će ona ostati i poslije ANdra Vlahušića i Gradskog vijeća.

11:45 Čak i kad se donesu izmjene Zakona, opet ćemo do visine koncesije morat doći dogovorima. Ministarstvo to neće dogovoriti, puno je stvari tu ostalo u zraku – rekao je Maro Kristić (HL).

11:35 Božidar Memed (SDP) Ovaj zakon nije obuhvatio već postojeće koncesije i mislim da nećemo lako doći do dogovora. Moramo tražiti izmjene. Ovo može rajati godinama i moramo smisliti kako dati prijedlog prema Saboru.
11:24 Igor Miošić repetirao je gradonačelniku na pitanje tko bi prepustio javni resurs privatnom investitoru.

-Svi oni koji su glasovali za UPU Bosanka i golf na Srđu – rekao je Miošić na što je nastala pobuna u vijećnici. HSS-ova Mira Buconić rekla je kako je to ‘uvreda’, a HDZ-ov Niko Bulić energično mu je rekao kako donosi osobne sudove za govornicom vijeća.

11:22 Ivo Gjaja (HSLS) – Ja nisam glasnogovornik tvrtke Excelsa nekretnine, a ja pitam svih vas zašto se nije prije pet godina uzeo kredit i obnovila žičara kad već pričamo o tolikom profitu.

11:15 U ozbiljnim zemljma poput Izraela vlasniku plaćate 90 posto onoga što zaradite. Mi smo od žičare tražili 24 posto. Gospodin Gjaja prije mene je govorio o visinama naknade citirajući jedan intervju prvog čovjeka privatne tvrtke. Ja nisam spreman pokloniti najvrednije resurse ovog Grada – rekao je Vlahušić.

11:05 Nakon što se Vlahušić obrušio na Miošića rekavši kako on želi prepustiti odluku o visini koncesije Excelsi, Miošić mu je uzvratio kako on to u nijednom trenutku nije rekao već predložio da se pregovori o tome maknu iz ruku gradonačelnika koji je preko svojih stranačkih prijatelja pokušao progurati Lex Vlahušić, što u konačnici građane košta višestruko više sada.

11:00 Htjeli smo podržati gradonačelnika, ali smo u međuvreenu došli do nekih drugih podataka od onih koji predstavlja gradonačelnik Vlahušić. Ja sam u posjedu studije koja studiju koju je naručio gradonačelnik dovodi u pitanje. Nije mi jasno tko će naručiti tog vještaka koji bi trebao raditi procjenu vrijednosti koncesije – rekao je Igor Miošić (SJG)

10:45 Prva točka na redu je Izvješće o postupku izdavanja koncesije za žičaru za prijevoz osoba. Gradonačelnik Vlahušić je ponovio kako će kroz izmjene i dopune Zakona o žičari ‘natjerati’ Excelsu nekretnine da predaju zahtjev za koncesiju, te dodao kako su ove tri godine u potpunosti isplatili cijelu investiciju.

10:29 S dnevnog reda traženo je izostavljanje nekoliko točaka, i to pod Prijedlog odluke o uređenju prometa na području Grada Dubrovnika, te Prijedlog zaključka o davanju prethodne suglasnosti na tekst Statuta Javne ustanove u kulturi Folklorni ansambl Linđo.
Ivan Viđen ispred liste Srđ je Grad, tražio je izostavljanje točke vijećničkih pitanja kao i točke Prijedlog odluke o prodaji stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika.
-Nikad odgovor na vijećničko pitanje nije stiglo u roku od 30 dana, kao ni obrazloženje predsjednika Gradskog vijeća u roku od 60 dana. Što se tiče prodaje stanova, previše je ovlasti u rukama gradonačelnika. U 75 od 121 stana žive zaštićeni najmodavci, i oni bi ovom odlukom bili u nepovoljnom položaju – rekao je Ivan Viđen.
Gradonačelnik Andro Vlahušić objasnio je izostanak odgovora ljetom i godišnjim odmorima i tražio micanje s dnevnog reda točke o reguliranju naplate parkinga jer ‘nema policijsku suglasnost’.
Maro Kristić ispred HL tražio je skidanje točke o autotaksi prijevozu jer ‘njezina stvarna intencija nije donijeti popuste za građane, već uvesti tablete.’
HDZ-ova Dubravka Marunčić tražila je uvrštavanje Prijedloga odluke o visini komunalnih doprinosa.

Skinuta vijećnička pitanja
S dnevnog reda skinuta su vijećnička pitanja, Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni odluke o organizaciji naplate parkinga u Dubrovniku, Prijedlog odluke o uređenju prometa na području Grada Dubrovnika, Prijedlog odluke prodaji stanova na području Grada Dubrovnika, Prijedlog zaključka o davanju prethodne suglasnosti na tekst Statuta Javne ustanove u kulturi Folklorni ansambl Linđo.
Od Prijedloga dopune dnevnog reda odustao je sam HDZ.

Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o autotaksi prijevozu u cestovnom prometu je ostao na dnevnom redu.

Pročitajte još

Grmljavinsko nevrijeme ipak će nas zaobići?!

Dulist

ČEP U PROMETU: Spojili se Župa i grad

Dulist

Ostvareno 2 milijuna noćenja, 11 dana ranije nego lani

Dulist