Grad

GRADSKE KOMUNALNE TVRTKE Kome je plaća sigurna, a tko će zbrajati milijunske gubitke?

komunalci

Gradonačelnik Mato Franković već je donio odluku o smanjenju plaća svim službenicima Grada Dubrovnika, uključujući i gradske ustanove. Tako se od 1. travnja 2020. godine plaće umanjuju za 10 posto. Istu mjeru donijela je i gradska tvrtka Sanitat, koja je o tome obavijestila dubrovačku javnost. A što je s ostalim komunalcima? Koje su mjere štednje poduzeli te kolike su procjene gubitaka do 30. lipnja 2020.?

Bez konkretnih brojki gubitaka

—Tehničko održavanje, dio tekućih poslova koji nisu stavljeni van snage se i dalje održavaju po ranije dogovorenim rasporedima i obavezama. Dio djelatnika je na godišnjim odmorima, posebice oni koji su u rizičnim skupinama, a oni koji su van tih skupina, rotiraju se na svojim radnim mjestima u skladu s odlukama i preporukama stožera viših razina – navode iz Libertasa. Plaće su smanjene za 10 posto, a od travnja su ukinute i naknade članovima Nadzornog odbora.

— Do smanjenja plaća je došlo, naravno, nitko nije financijski imun na situaciju u kojoj se našlo gospodarstvo u cijelosti. Za sada će doći do smanjenja od 10 posto – ističu iz Libertasa. Zbog smanjenog obujma rada, naveli su dalje, smanjen je i veći dio svakodnevnih ulaznih troškova. Kod procjene gubitaka do 30. lipnja 2020. godine nisu nam dali konkretne brojke.

boninovo libertas autobus005

— Procjenu mogućih gubitaka do datuma na koji se referirate nije moguće dati na način da se može odgovoriti brojem. Gubitaka će svakako biti, ponajviše zbog činjenice da je poslovanje kakvo je do sada bilo moguće, odlukom Nacionalnog stožera stavljeno van snage – kratak je odgovor iz ove gradske tvrtke.

‘Plaće ćemo zadnje dirati’

I u tvrtki Vrtlar ići će se na smanjenje plaća, ali linearno. Također će se ići s odlukom o ukidanju naknada članovima nadzornog odbora i to za travanj, svibanj i lipanj.

—Dobili smo preporuke od Grada Dubrovnika i sigurno ćemo ići na smanjenje plaća, ali linearno, u nešto manjem omjeru. Sve će uveliko ovisiti o nastavku trenutne situacije u kojoj se cijeli svijet nalazi, i o poslovanju Društva. Kako smo društvo koje ima najmanje plaće, odlučeno je da taj trošak bude ipak posljednji trošak kojeg ćemo dirati – ističe direktorica Vrtlara Alma Majstorović.

—Sve investicije i dodatna planirana ulaganja su trenutno obustavljena. Smanjili smo operativne troškove i ostale troškove na koje smo mogli utjecati. Vrtlar d.o.o i ranijih godina nema zavidnu situaciju kao neka druga društva Grada te trenutna situacija nama nije nešto novo, jer smo svake godine prisiljeni na ovaj način raditi i funkcionirati s obzirom na ostvarene gubitke i loša poslovanja iz povijesti – navodi dalje Majstorović. Za gubitke do kraja lipnja ističe kako neće biti veliki.

— Prihod će sigurno biti manji u odnosu na prošlu godinu nekih 20 posto. Osnovni je zadatak zasad smanjiti rashode kako bismo imali što manje gubitke. Svakako će ova godina biti teška, pratit ćemo situaciju i pokušati reagirati pravovremeno – zaključuje direktorica Vrtlara.

vrtlar cvijece zelenilo promo 3 3

Prihodi manji za 57 posto

Kad je riječ o tvrtki Sanitat, od 21. ožujka je obustavljen rad svih službi, osim službe DDD-a koja je stavljena na raspolaganje Stožeru civilne zaštite. Ova je tvrtka prošlog tjedna donijela novi paket mjera, a koji se odnosi na smanjenje zakupnina na tržnicama i smanjenje plaća zaposlenicima za 10 posto. Za tri mjeseca ukinute su i naknade za članove Nadzornog odbora.

— Poduzeli smo ove mjere kako bismo što efikasnije prebrodili krizu koja nas je zadesila, a još joj se ne nazire kraj. Svi sektori i svi zaposlenici pa tako i Nadzorni odbor snosit će dio tereta kako nitko ne bi bio previše pogođen novim mjerama – izjavio je Tomislav Tabak, direktor Sanitata Dubrovnik d.o.o. Istaknuo je i kako je ranije donesena odluka o nenaplati parkinga produžena. A što je s procjenom gubitaka?

—Prema trenutnoj situaciji i donesenim mjerama na nacionalnoj razini, procijenjeni pad prihoda za prvih šest mjeseci 2020. godine iznosit će 57 posto u odnosu na planirano. Bitno je napomenuti kako se u prva tri mjeseca 2020. godine ostvario približno planirani prihod. Ukupni pad prihoda procijenjen je u odnosu na ostvarene prihode u istom razdoblju 2019. godine, a temeljen je na procjeni stabilizacije stanja od 1. svibnja, to jest početku rada parking službe i tržnica od toga datuma – istaknuli su nam iz ove tvrtke.

Marijan Dadić, direktor Boninova naglašava kako su organizirali posao sukladno uputama Stožera.

-Naši djelatnici rade 14 dana, a idućih 14 dana su doma – govori nam Dadić. Ističe kako njihovi djelatnici i inače koriste zaštitnu opremu, no naravno sad je sve to pojačano, sukladno uputama. Djelatnici Boninova imaju zaštitne rukavice, jednokratna zaštitna odijela i zaštitne naočale. Naravno, kao i ranije, specijalni automobil za prijevoz pokojnika se redovito dezinficira.

sanitat parking007

U Vodovodu plaće za sad sigurne

Iz dubrovačkog Vodovoda navode kako su nastavili s radovima na već započetim investicijama, budući da je njihovo financiranje unaprijed osigurano te se planira sve njih uredno dovršiti, a pokretanje novih ovisit će o daljnjoj situaciji. Naknade članovima nadzornog odbora su ukinute, no u plaće se za sad neće dirati.

— Odgovornim poslovanjem prethodnih godina osigurana je određena novčana rezerva te je na taj način osigurano stabilno funkcioniranje tvrtke u trenutnom razdoblju. S obzirom da je sigurna opskrba pitkom vodom jedan od preduvjeta efikasnog suočavanja s ovom krizom Vodovod i dalje radi kao uobičajeno. Sve trenutne investicije i dalje su u tijeku, a radnici Vodovoda uredno obavljaju svoje dužnosti, što se vidi na svim dijelovima grada gdje se trenutno obavljaju radovi, od Kantafiga, Ulice Marka Marojice, Šetališta Nika i Meda Pucića, Ulice kardinala Stepinca, Lozice, Zatona i brojnih drugih. Stoga se trenutno ne razmišlja o smanjenju plaća zaposlenicima, posebice jer velika većina njih, ponajviše djelatnici tehničkih službi, svakodnevno na terenu riskiraju svoje zdravlje kako bi naši sugrađani na cijelom području kojim upravlja Vodovod, dakle od Duboke Ljute do Stona, imali pitku vodu u svojim domovima – istaknuto je u odgovoru Vodovoda. Napominju da će se i takvi potezi razmotriti ako se kriza nastavi.

—Vodovod će uštedama na troškovnoj strani poslovanja, prolongiranjem ili ukidanjem manje bitnih investicija, nastojati ostvariti uštede, čime bi se omogućila isplata punog iznosa plaće zaposlenicima – naglašavaju iz ove gradske tvrtke. U ovom trenutku Vodovod ne očekuje značajnije gubitke prihoda, posebice jer je, navode, ovaj dio godine i inače razdoblje kada se ostvaruje niži prihod.

— Ako se kriza protegne i nakon lipnja, dakle ako izostane turistička sezona, trenutne procjene gubitaka do kraja 2020. godine kreću se od 20–30 posto na godišnjoj razini, pri čemu se prvenstveno vodimo procjenama Ministarstva turizma koje govore o mogućem lošijem rezultatu turističke sezone za 60 do 75 posto – zaključuju iz Vodovoda.

Čistoća procjenjuje gubitak od 6 milijuna kuna

Direktor Čistoće Marko Iveković bio je najprecizniji kada je u pitanju gubitak. On bi, procjenjuje se, do kraja lipnja mogao iznositi 6 milijuna kuna. I ova tvrtka od travnja smanjuje plaće zaposlenicima za 10 posto, no ima i izuzetaka.

grad djir cistoca

—Od ove mjere bit će izuzet veliki dio djelatnika Operativnog sektora koji su izravno uključeni u poslove prikupljanja, odvoza i pometanja otpada za razdoblje kada su stvarno prisutni na terenu – navodi nam Iveković.

— Društvo je poduzelo trenutne mjere štednje za vrijeme pandemije. Promijenjene su rute kretanja naših vozila u svrhu racionalizacije troškova zbog trenutnog otkazivanja usluga odvoza otpada od strane velikih korisnika (hotelskih kuća, zračne luke i sl.), otkazane ili odgođene su sve nabave planirane u svrhu poboljšanja sustava te se vrše one koje su najnužnije za održavanje redovnog pružanja naših usluga. Također su poduzete mjere za očuvanje likvidnosti Društva u vidu odgode plaćanja poreza i doprinosa te odgodu plaćanja kreditnih obveza Društva – odgovorio je direktor na pitanje o mjerama štednje. Naknade Nadzornom odboru, napomenuo je, ukinute su na traženje samih članova.

Tekst objavljen u tiskanom izdanju DuLista 15. travnja 2020. godine.

Pročitajte još

[FOTO] U SURADNJI S DOMOUPRAVOM Energetski obnovljena zgrada u Lapadu!

Dulist

Raspisan je javni natječaj za zakup 15 garažnih mjesta u Mokošici!

Dulist

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist