Grad

Gradska blagajna ‘u plusu’ 22 milijuna kuna, božićnice i jubilarne nagrade isplaćuju se s odgodom

gradska uprava opcina032

Na današnji dan Grad Dubrovnik ‘u plusu’ je 22 milijuna kuna. Gledam deset puta dnevno kakvo nam je stanje blagajne – komentirao je gradonačelnik Franković. Ipak, naglasio je, kako to ipak ne smiemo tumačiti kao veliki optimizam jer ulazimo u fazu kada se prihodi značajno smanjuju.

-Prosinac, siječanj, veljača i ožujak mjeseci su u kojima su prihodi blagajne značajno manji, ali siguran sam da ćemo zadržati likvidnost sve do proljeća i osigurat ćemo da se svi oni nužni i neophodni troškovi plaćaju.  Nikako još ne možemo govoriti o potpunom oporavku, o tome ćemo moći govoriti u lipnju kao i o vraćanju dijela kolektivnog prava svih zaposlenika Grada i svim ustanovama kojima je grad osnivač. Pratimo sve naše tvrtke u javnom vlasništvu. Sve su stabilne financijski i spremne za razdoblje pred nama – rekao je.

Uslijedilo je novinarsko pitanje jesu li upitne božićnice i jubilarne nagrade, gradonačelnik je odgovorio kako sva kolektivna prava gradskih ustanova i zaposlenika isplaćuju s jednom malom odgodom.

-Vrtićima smo jubilarne nagrade isplatili, Libertasu isto, do kraja godine planiramo ih isplatiti djelatnicima u Gradu i javnim ustanovama u kulturi. Za to ćemo osigurati sredstva rebalansom u prosincu. To sve ovisi o tijeku novca, planiramo i nadamo se da će biti novca. Božićnice ćemo uskladiti sa svim ustanovama kako bismo i to odradili. Napominjem da smo dobili nepredviđeni trošak testiranja onih koji se ne žele cijepiti. To će nas koštati 300 tisuća kuna. Moramo to sve uskladiti i vjerujem da ćemo naći mogućnost da ljudima isplatimo božićnice. Vjerujem da ćemo to uspjeti. Godinu i pol dana su radili s manjim plaćama, vjerujem da su zaslužili – istaknuo je.

Dodao je da će novi proračun biti realan te da je proteklog ponedjeljka predao nacrt proračuna u službu Gradskog vijeća.

-Kroz sljedećih tjedan dana ću ga prezentirati javnosti. Proračun je realan, u potrošnji konzervativan. Nismo išli u nove projekte, sva svoja sredstva usmjeravamo na socijalne kategorije. Cijeli niz je programa i oni zahtjevaju posebnu pažnju. U svemu drugome proračun je konzervativan i na razini je malo većoj od realizacije ovogodišnjeg. Planirali smo da bude 10 do 15 posto više od onoga što će se realizirati u ovoj godini. Može i više ako nam se dogodi normalna tuistička sezona od travnja. Tada ćemo već u lipnju moći povećavati proračunska sredstva. Korona kriza je započela u ožujku 2020. Od tada do danas Grad je otvorio minus na računu, a ‘ušao’ je u njega samo dva puta. Nijednoj socijalnoj skupini nismo ukinuli sredstva, svima smo pomogli. Pokazali smo da znamo gospodariti javnim financijama – zaključio je.

Pročitajte još

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović

GRAD POZIVA Ispunite anketu i doprinesite planiranju zelene urbane obnove!

Dulist