Politika

GRADONAČELNIK POZVAO NA RED MARKOVIĆA I POTREBICU ‘Dozovite se pameti! Ovo je lakrdija!’

gradsko vijece srpanj 2023 9

Dozovite se pameti! Ovo je lakrdija i bit ćete gori nego Ivica Roko prije mjesec ana, smijat će vam se narod, smijat će se Gradu – poručio je svojim kolegama Marku Potrebici i Krešimiru Markoviću gradonačelnik Mato Franković.
Oni su, naime, tražili da se iz prijedloga odluke o sufinanciranju medicinski potpomognute oplodnje izbaci pojam istospolna zajednica jer se to kosi s njihovim uvjerenjima.
-Koje je temeljno pravo djeteta? To je pravo na tatu i mamu! Kako istospolnoj zajednici? Molim da ovo izmijenimo i izbacimo iz točke, a itekako se zalažemo za pomoć ovakvim bračnim parovima koji čeznu da imaju dijete – govorio je Marković.
Marko Potrebica je pak rekao kako je ovo plemenita odluka koju nije čitao u detalje.
-Nisam mogao vjerovati da je moguće da je netko poslao formulaciju o istospolnoj zajednici na Gradsko vijeće. Inzistiram da se formulacija izbaci iz ove odluke – govorio je Potrebica rekavši kako neće glasovati za odluku ako se to ne izbaci.
-Vjerujem da je ovo omaška. Mi nismo u suprotnosti sa zakonom ako to izbacimo, mi odlučujemo kako ćemo trošiti naše novce. Ne mogu biti za to da se istospolnim zajednicama potpomaže oplodnja – govorio je Potrebica te je pitao pročelnika mora li takva formulacija biti u odluci sukladno zakonu.
-Ovo mi nije u duhu onoga što smatram da je normalno – govorio je dalje Marko Potrebica.
Pročelnik Dživo Brčič rekao je kako se akti lokalne zajednice temelje na zakonskim odredbama.
-Osobno se ne slažem s time, ali takve su odredbe i takvo je zakonodavstvo – objasnio je.
Đuro Capor upozorio je Potrebicu da ulazi u sferu onoga čime se bavi pravobraniteljica za ravnopravnost spolova te da se može dogoditi da se i njime počne baviti. Na to mu je Potrebica uzeo riječ uz upozorenje da ne okreće njegove riječi.
-Nisam rekao da su istospolne osobe nenormalne, pričao sam o pravu na djecu. Imaju pravo izražavati svoju seksualnost i formirati zajednice – objašnjavao je svoje prethodne riječi.
Tada ih je gradonačelnik ‘pozvao na pamet’.
– Da bi čovjek došao u poziciju da može dobiti novce od Grada Dubrovnika, prethodno treba proći sve potrebne postupke, dostaviti medicinsku dokumentaciju o tome kako se prirodnim putem nije mogla izvršiti oplodnja jer postoje zdravstveni problemi i tada ta osoba ima pravo na sufinanciranje. To je uveo prvi Grad Osijek. To se isključivo odnosi na one koji nisu uspjeli prirodnim putem ostvariti trudnoću i za to imaju medicinski dokaz – rekoa je te poručio Markoviću kako nije u redu ono što je potencirao i insinuirao da će istospolni par ne želeći ostvariti pravo koje mu je Bog dao iskoristiti novac Grada i začeti putem medicinski potpomognute oplodnje.
-To nije korektno. Ovo je usmjereno isključivo na one koji imaju zdravstveni problem da ostvaruju trudnoću prirodnim putem. Nemojmo ulaziti u teme koje ne bi trebale biti dio ove i ovakve odluke – poručio je gradonačelnik.

Nakon njegovog objašnjenja, odluka je na kraju usvojena jednoglasno.

Inače, prema odluci pravo na sufinanciranje troškova medicinski pomogute oplodnje imaju punoljetni i poslovno sposobni žena i muškarac koji su u braku, odnosno u izvanbračnoj zajednici. Pravo na medicinski pomognutu oplodnju ima i punoljetna, poslovno sposobna žena koja ne živi u braku, izvanbračnoj ili istospolnoj zajednici, čije je dosadašnje liječenje neplodnosti ostalo bezuspješno ili bezizgledno te koja je s obzirom na životnu dob i opće zdravstveno stanje sposobna za roditeljsku skrb o djetetu. Upravo je ova posljednja rečenica prvotno uznemirila dvojicu vijećnika.

Pročitajte još

MARO KRISTIĆ I Grad Dubrovnik snosi dio odgovornosti za fijasko s kupalištem u Uvali Sumratin

Dulist

UNUTARSTRANAČKI IZBORI U HDZ-u Plenković ispunio građansku dužnost

Dulist

Što je u imovinskoj kartici prijavila saborska zastupnica Viktorija Knežević?

Dulist