GradKoronavirus u HrvatskojUrednički izbor

GRADONAČELNIK NAJAVIO Od sutra se financiraju samo neophodni troškovi, Dubrovnik neće biti na aparatima

lucino razdolje ugovor frankovic01

Dubrovnik neće biti na aparatima, spremno dočekujemo krizu – rekao je gradonačelnik Mato Franković u četvrtak poslijepodne komentirajući novinarsku konstataciju kako će ‘Dubrovnik biti mjesec dana na aparatima’.
-Dubrovnik je znao biti odgovoran u trenutcima prekomjernog turizma pa ćemo znati biti odgovorni i u trenutcima deficitarnog turizma – istaknuo je te dodao kako se situacija mijenja iz sata u sat.
-Postoje objektivne mogućnosti da se u određenom trenutku zatvore i granice što znači da onda više turisti neće moći doći u Dubrovnik. Tada bi financijski efekt po Grad Dubrovnik bio puno veći od prethodno spomenutih 30 milijuna kuna. Radili smo varijantu i tih efekata, a to znači i 60 milijuna kuna gubitka. Pripremamo se i na takav scenarij, moramo biti financijski odgovorni prema svim korisnicima proračuna i zbog toga smo zaustavili cijeli niz projekata koji nisu nužni i neophodni. Stavili smo se u ovom trenutku kao da se radi o privremenom financiranju, od sutra se financiraju isključivo nužni i neophodni troškovi i ono što je pretodno ugovoreno, poput gradilišta koja imamo u tijeku, a koja se financiraju većim dijelom europskim sredstvima – rekao je Franković.
Odgovarajući na novinarsko pitanje rekao je kako će Grad biti u mogućnosti pokriti i 60 milijuna kuna gubitka. No, gospodarstvu će se pomoći tek kad se razmotri situacija u lipnju.
-Vidjeli smo određene čak i populističke izjave političkih stranaka. U ovom trenutku smo koncentrirani na javne financije. Vjerujemo i sigurni smo u to da su gospodarstvenici bili odgovorni kao što smo mi bili ogovorni i da su spremni ući u cijelu priču s odgovornošću. Do lipnja Grad Dubrovnik neće raditi nikakve ustupke, nego čekamo situaciju. Tada ćemo vidjeti kako dalje. Za Grad su prioritet osnovni korisnici, građani, ne gospodarstvenici. Brojni ovise o našem proračunu. Nećemo stvari pratiti samo sa strane, kad vidimo da će biti potrebno pomoći gospodarstvu, spremni smo u suradnji s Vladom pomoći. Ako bude potrebno, pomoći ćemo kroz određene mjere i smanjenje obveza – rekao je te dodao kako su do lipnja prioritet građani, jer nam u ovom trenutku prijeti zdravstvena ugroza. Nakon lipnja vidjet će se kako pomoći cijelom gospodarskom sektoru.

Pročitajte još

Grmljavinsko nevrijeme ipak će nas zaobići?!

Dulist

ČEP U PROMETU: Spojili se Župa i grad

Dulist

Ostvareno 2 milijuna noćenja, 11 dana ranije nego lani

Dulist