Aktualno

Grad nije odustao od kupnje HEP-ove zgrade u Šipčinama!

zgrada hep sipcine

Grad nije odustao od kupnje HEP-ove zgrade u Šipčinama!

Iako se stekao dojam kako je Grad Dubrovnik odustao od kupnje zapuštene zgrade HEP-a u Šipčinama za potrebe dječjeg vrtića, to izgleda i nije tako. Na takav zaključak navodi nas odgovor kojega smo na ovu temu dobili iz Gradske uprave. Zanimalo nas je, naime, gdje se stalo s pregovorima s Hrvatskom elektroprivredom budući da je prošle godine obznanjeno kako Grad više nema mogućnost kupnje te da se s vlasnikom, dakle državnom tvrtkom pokušava pronaći model realizacije projekta dječjeg vrtića. Spominjao se čak i najam. Iz HEP-a nam na ovu temu nisu dali previše informacija, niti su upoznati s planovima Grada.

-HEP je sa svoje strane odradio čitavu propisanu proceduru koja je uvjet za realizaciju kupoprodaje navedene nekretnine, uključujući podnošenje zahtjeva Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine za suglasnost za prodaju nekretnine sukladno Zakonu o državnoj imovini. U ovom trenutku nemamo informaciju o tome je li Grad Dubrovnik još uvijek zainteresiran za navedenu nekretninu -kratak je komentar Hrvatske elektroprivrede. Traži se model financiranja I dok HEP nema informaciju je li Grad Dubrovnik još uvijek zainteresiran za kupnju njihove nekretnine, iz Gradske uprave navode kako postoji dogovor te da se razmatraju modeli financiranja ove investicije. Inače, Dubrovnik se već neko vrijeme ‘bori’ s listama čekanja za upise u dječje vrtiće, a na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća dane su Dječjim vrtićima Dubrovnik suglasnosti za dvije nove investicije uređenja prostora za proširenje kapaciteta.

-Gradska uprava svakodnevno poduzima korake u cilju pronalaska adekvatnih prostora koji bi se mogli prenamijeniti u objekte za obavljanje djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja te skrbi o djeci rane i predškolske dobi, a sve kako bi se smjestile nove jasličke i vrtićke grupe te premostio trenutni problem do realizacije novih kapitalnih ulaganja u objekte predškolskog odgoja, prvenstveno do nadogradnje vrtića Pčelica i gradnju novog vrtića u Komolcu -napominju uvodno. Osvrću se potom i na nekretninu u Šipčinama. -Postoji i dogovor s HEP-om o kupnji zgrade u Gružu, a u ovom trenutku Grad Dubrovnik razmatra modele financiranja ove investicije kako bi realizirao kupnju nekretnine i tu napravio veliki vrtić -sve su informacije koje su nam na temu ove zapuštene zgrade dali u ovom trenutku. Iako su to dobre vijesti, jer se ova priča, podsjetimo, razvlači već sigurno četiri godine, ostaje nejasno na koji će način Grad u ovom trenutku imati financijske snage za upuštanje u ovu, pretpostavljamo ne baš malu investiciju. Ne treba zaboraviti kako se očekuje i početak gradnje novog doma umirovljenika, ali i multifunkcionalne dvorane u Gospinom polju. Niz je tu i drugih projekata koji su zbog korone već predugo na čekanju. Radovi u tijeku Kad je pak riječ o dječjim vrtićima, Gradska uprava podsjeća kako su u tijeku radovi uređenja objekata na dvije lokacije koje su Dječji vrtići Dubrovnik uzeli u zakup za smještaj ukupno 87 djece, po propisanim pedagoškim standardima. Riječ je o prostoru Studentskog centra u DOC-u te dijelu prizemlja Gospodarskog centra u Solitudu površine 690 metara četvorni. -Osim toga, Grad Dubrovnik i Dubrovačka biskupija (Svetišta Blažene Gospe od Milosrđa) sklopili su ugovor kojim se prostor Biskupskog dvora i okolnog dvorišta u Gospinom polju namjenjuje za prostore dječjeg vrtića i jaslica, na razdoblje od 12 godina. Raspoloživi kapaciteti dostatni su za smještaj šest vrtićkih i jedne jasličke grupe, ukupno 122 djece. Nakon potrebne prilagodbe i prenamjene prostora, za koju je potrebno ishoditi građevinsku dozvolu, ovaj objekt bi mogao početi s radom za godinu i pol. Vrijedi spomenuti kako je u proteklom razdoblju otvoreno 15 novih vrtićkih skupina i 280 novih mjesta u gradskim vrtićima -otvoreni su potpuno novi objekti Palčica i Mala kuća u Mokošici, proširen je vrtić u Zatonu, donesen je novi kolektivni ugovor za zaposlenike gradskih vrtića, pomoćnicima u nastavi povećana je satnica, kao i subvencije za djecu u privatnim vrtićima – pohvalili su se za kraj iz Grada Dubrovnika.

Iz tiskanog izdanja DuLista 

Foto: Ivan Pozniak 

Pročitajte još

UDARAN VIKEND Prometni kolaps u gradu, stanje na autocestama ništa bolje

Dulist

Ljetna škola brodogradnje na Lokrumu

Dulist

IZ GRADA PODSJEĆAJU U tijeku je završno testiranje sustava zone posebnog prometnog režima

Dulist