SportUrednički izbor

GOŠK-OVA SVEČANA AKADEMIJA Stoljeće gradskog nogometa na kazališnim daskama

GOSK akademija

Klub je prolazio turbulentna razdoblja od 1919. godine do danas, kad igramo treću ligu. Nadamo se da ćemo kroz par godina s infrastrukturom koju je grad počeo graditi doći do 2. Hrvatske nogometne lige i ostvariti novih 100 godina povijesti – rekao je Ile Topuzović prilikom svečane akademije povodom sto godina nogometnog kluba GOŠK Dubrovnik 1919 u Kazalištu Marina Držića u utorak.

Veterani i suradnici kluba u potpunosti su ispunili Kazalište Marina Držića u znak počasti stoljeću dubrovačkog nogometa i kluba GOŠK Dubrovnik 1919. Uz predstavnike Grada, Županije i institucija hrvatskog nogometa, prisutnima se obratio predsjednik kluba Pero Vićan.

– Sve gospođe i gospari čiji su muževi, djedovi i očevi utemeljili ovaj klub, svima vam se od srca zahvaljujem što se došli uveličati ovu proslavu našeg kluba. Gradonačelnik me pitao hoću li i ja dobiti priznanje jer nemam ni ja više malo godina. Rekao sam mu, i on mi je obećao da će mi dodijeliti priznanje kad budemo slavili 150 godina kluba – rekao je uz gromoglasan pljesak publike.

Važnost i raširenost nogometa naglasio je izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić.

– Hrvatska mladež je u 20. stoljeću brzo prihvatila ovu igru koja danas dominira u svim aktivnostima i s ponosom kažemo da se igra na svim kontinentima. Nogomet je prerastao granice sportske igre o kojoj smo dugo govorili kao jednom društvenom elementu. Danas sa zadovoljstvom možemo konstatirati da je to jedna aktivnost od iznimnog značaja i svima nama je to na ponos ne samo u velikim zemljama nego i u zemljama puput Hrvatske pa budimo zahvalni svim onima koji su klub i klubove osnovali i dalje razvijali. Često nam, kad dođemo igrati u inozemstvo, kažu da smo mi pravi ambasadori Republike Hrvatske što sa zadovoljstvom prihvaćamo – istaknuo je.

Zvuci klape Ragusavecchia obogatili su svečanost, a na pozornici se mogao čuti i vidjeti isječak povijesti nogometa u Dubrovniku.

– Vidimo da je sam nogomet datirao još i prije, iz doba Dubrovačke Republike, a ne znam postoji li grad u Hrvatskoj ili svijetu gdje na jednom spomeniku piše ‘ne udarajte loptom u zid’. I dalje se, hvala Bogu, udaralo loptom u zid i iz toga su nastajali vrsni sportaši koje je Dubrovnik iznjedrio, ne samo u nogometu nego i u svim ostalim sportovima. Jesmo li uvijek ispunjavali očekivanja? Nismo, ali i to je normalno, a uvijek može i mora bolje. Današnja sportska infrastruktura u Dubrovniku je, složit ćete se u lošem stanju. Ove godine započeli smo s velikom investicijom u Gospinom polju, uređenjem terena i ostalih sportskih sadržaja kako bi udovoljili pravilima 2. Hrvatske nogometne lige. Kako ulažemo u ostale sportove, moramo se osvrnuti i na stadion u Lapadu. Dugo smo razmišljali što i kako napraviti s njime. Bilo je ideja o prodaji i gradnji stadiona na drugoj lokaciji, ali ipak je on srce našeg grada i osjećaja vezanih za nogomet. Najavljujem da, nakon što završimo teren u Gospinom polju koji će biti gotov do kraja godine, od iduće godine krećemo u projektiranje i redizajn lapadskog stadiona i nadam se da ćemo do 2021. godine krenuti u njegovu obnovu – zaključio je gradonačelnik Mato Franković uz glasnu podršku publike.

Svečanosti je uslijedila dodjela zahvalnica, priznanja i povelja svima koji su GOŠK učinili klubom koji je on danas, a program 100. rođendana kluba nastavlja se i kroz tjedan raznim utakmicama.

Pročitajte još

JOSIP MARTINOVIĆ Povijesna bronca na Svjetskom veteranskom prvenstvu

Dulist

Simona Šoda: Uz Ragusu sam na duže staze

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist