Aktualno

GONG OBJAVIO INTERAKTIVNU KARTU Pronađite u kojoj ćete izbornoj jedinici glasati!

gonk karta izborne jedinice

Gong je izradio i objavio zanimljivu interaktivnu kartu pomoću koje građani mogu pronaći podatke o tome u kojoj će izbornoj jedinici glasati na izborima 17. travnja. Naime, kako navode iz GONG-a prema novom modelu izbornih jedinica, više od petine birača u Republici Hrvatskoj premješteno je iz svoje dotadašnje izborne jedinice u neku drugu. Stoga su odlučili napraviti ovu kartu.
– Kada je u svibnju prošle godine Andrej Plenković predstavljao novi model izbornih jedinica za izbore za Hrvatski sabor, kazao je da je riječ o ‘manjoj modifikaciji’ i da od 3.646.636 registriranih birača njih 78 posto po novom modelu ostaje u izbornim jedinicama u kojima su glasali i na izborima 2020., dok ih je 22 posto premješteno u drugu izbornu jedinicu – ističu dalje iz Gonga te upozoravaju na ozbiljne nedostatke Vladinog modela jer dodatno narušava ionako teritorijalno nelogičan izgled izbornih jedinica, ‘frankenštajnski’ spajajući Pag i Petrinju, Vir i Kutinu, Osijek i Koprivnicu u istu jedinicu te zadržavajući podjelu Zagreba u više izbornih jedinica. U određenim dijelovima, ovaj model je čak i regresija dosadašnjeg modela. Ranije su tri izborne jedinice u potpunosti obuhvaćale cjelovite županije, a sada svaka sadrži fragmente od jedne do tri županije u svom sastavu.
Gongovu kartu i upute kako je koristiti  pronađite OVDJE.

Osim toga iz Gonga predlažu model po kojemu bi se Hrvatska, umjesto na deset, dijelila na šest izbornih jedinica, uz zadržavanje postojećih jedinica za dijasporu i nacionalne manjine. Granice izbornih jedinica odgovarale bi županijskim granicama, ali i granicama povijesnih hrvatskih pokrajina, dok bi Grad Zagreb bio jedna izborna jedinica. U jedinicama bi se birao broj zastupnica razmjeran broju birača ili stanovnika – od 17 do 29.

Izvor/foto: Gong

Pročitajte još

UDARAN VIKEND Prometni kolaps u gradu, stanje na autocestama ništa bolje

Dulist

Ljetna škola brodogradnje na Lokrumu

Dulist

IZ GRADA PODSJEĆAJU U tijeku je završno testiranje sustava zone posebnog prometnog režima

Dulist