Županija

Glavni ekonomist HGK: Dubrovačko-neretvanska županija najzdravija!

Goran Saravanja

Po incidenciji teških bolesti i ukupnog mortaliteta, najzdravija je Dubrovačko-neretvanska županija – rekao je među ostalim glavni ekonomist HGK Goran Šaravanja koji je održao ekskluzivno predstavljanje novog Indeksa gospodarske razvijenosti županija u četvrtak u Studentskom domu. Riječ je o alatu koji može poslužiti poduzetnicima.

-Cilj je pokazati razvijenost županija. Želi se napraviti usporedba županija te pokazuje dobre strane svake županije, kao i gdje postoji mjesta za napredak. Svakom poduzetniku može biti pomoćni alat u kreiranju strategije. Ne radi se samo o ekonomskim pokazateljima, već o nekoliko indeksa razvijenosti – rekao je Šaravanja među ostalim.

Dakle, županijski indeks gospodarske razvijenosti predstavlja alat za poslovno planiranje ili investitore koji su odabrali Hrvatsku za poslovni iskorak, ali trebaju donijeti odluku temeljenu na provjerenim informacijama o tome gdje locirati pogon ili središte aktivnosti.

Indeks se sastoji od 46 indikatora podijeljenih u deset područja koji ocjenjuju strukturne faktore, faktore efikasnosti te inovativnosti. Prvi put se strukturno u analizi obuhvaćaju i neekonomske veličine koje ukazuju na stupanj razvoja pojedinih hrvatskih županija.

Riječ je o demografiji i stanovanju, makroekonomskom okviru i institucijama, infrastrukturi i prometu, okolišu i zelenoj tranziciji, zdravlju, obrazovanju, efikasnosti tržišta rada, tehnološkoj spremnosti, ali i poslovnoj sofisticiranosti i poduzetništvu kao ključnim indikatorima uspješnosti našeg društva u cjelini.

‘Osobna iskaznica’
Primjerice, Grad Zagreb je najrazvijeniji, dok je po indeksu razvijenosti, Dubrovačko-neretvanska je peta po redu na listi. Isto tako, kod stanovništva između 20-64 godina, koje predstavlja raspoloživu radnu snagu, najmanji pad između dva popisa imali su Grad Zagreb, Dubrovačko-neretvanska županija te Zagrebačka županija. Naša županija nije među boljima u kategoriji makroekonomije i institucija, a u podkategoriji pravosuđa smo najlošiji.

-U zdravlju ste dobri, u visokom obrazovanju ste odmah iza pet vodećih. Među najboljima ste u demografiji i stanovanju – rekao je. Što se tiče poduzetništva, šesti smo po redu, ali Šaravanja ističe kako nije Stručnjake je najviše iznenadilo da po broju novorođenih prednjači Ličko-senjska županija.

Podaci vezani za sve županije, pa tako i DNŽ, u posljednjih godinu dana, mogu se pronaći u ‘osobnoj iskaznici’. Inače, navedeni alat može pronaći na stranici ‘Digitalna komora’, u dijelu HGK Puls te nije besplatan. Cijena je 1.250 eura na godišnjoj razini, a može ga koristiti tri korisnika po pretplati.

Pročitajte još

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist

Kreće obnova zgrade Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije

Dulist

Općina Konavle nastavlja sufinancirati pokaze za učenike i studente tijekom ljeta

Dulist