DuList IN

‘Gladušin’ mini tart s jabukama i vanilijom

gladusa mini tart

Gledam ja (i jedem) dugo vremena kako moja draga Ivana Čuljak, u društvu poznata kao Čulo, peče divne, savršene male tartove. Stotinu puta sam pomislila kako bih htjela da i ja imam svoje, iste takve, u svojoj (zdravoj) verziji naravno. Pa sam kupila sve što mi je Ivana preporučila. Pitajte je, sve će vam reć’! Kako me pšenično brašno nešto ne voli, odlučila sam napraviti svoju zdravu verziju. Pazite sad, vi skeptici, koji vrtite očima, ispali su sjajno! Dobro, nisu divni kao Ivanini, al’ su moji prvorođeni tartići.

Piše/Foto: Zrinka Zekulić

gladusa mini tart1
RECEPT
Tart od jabuka i vanilije (za 5 tartova)
Sastojci:
125 g glatkog pirovog brašna
prstohvat soli
20 g brezinog šećera
36 g maslinovog ulja
30 g vode

Krema od jabuka:
350 g očišćenih jabuka
50 g javorovog sirupa
200 ml vode za pomoć kod blendanja (pola šalice)
1 žličica cimeta
prstohvat muškat oraščića
na vrh noža đumbira u prahu
1 žličica agar praha

Krema od vanilije:
pola veganskog pudinga od vanilije (DM)
50 g brezinog šećera
aroma vanilije
250 ml biljnog mlijeka
3 žličice likera Amaretto (opcija)

Postupak:
Pripremite tijesto, zamotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider minimalno 30 minuta.
Očistite jabuke, blendajte uz pomoć vode, dodajte začine i javorov sirup. Probajte okus, ako jabuke nisu dovoljno slatke, dodajte još sirupa i stavite pire na vatru. Kada zavrije, dodajte žličicu agar praha i miješajte 5 minuta. Pokrijte i pustite kremu da se ohladi. Višak kreme pospremite u teglice i koristite kao namaz ili dodatak kašama.
Skuhajte puding po uputama, dodajte aromu vanilije i Amaretto. Pokrijte plastičnom folijom ili tanjurom da se ne stvori korica. Obje kreme moraju biti ohlađene prije stavljanja na tijesto.
Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i uz pomoć kalupa za tart izrežite dno (možete koristiti više manjih ili jedan veliki). Tijesto koje je ostalo skupite i opet razvaljajte za obrub. Ja sam koristila mini tart obruče veličine 8 centimetara.
Vratite opet u frižider da se ohlade. Uključite pećnicu na 160 stupnjeva s ventilacijom. Pecite 20–25 minuta dok rubovi počnu dobivati boju.

 

Pročitajte još

Dubravka Šeparović zaštitno lice nove mini edicije nakita brenda RDcode

Dulist

SITNO BROJIMO Grad užurbano oblači blagdansko ruho

Dulist

DUBROVNIK JE SPREMAN ZA ZIMSKU ČAROLIJU Što će obilježiti ovogodišnji advent?

Dulist