DuList INUrednički izbor

GIMNAZIJALKA KLAUDIA LUJIĆ: ‘Slikarstvo je moja velika ljubav, ali htjela bih upisati arhitekturu!’

Klaudia Lujic 9

Klaudia Lujić oduvijek je voljela crtanje i slikanje, još od malih nogu. Po cijele dane bi doma šarala floma­sterima i bojama po papirima. Druga djeca bi se zabavljala s nečim dru­gim, a ona je odlučila početi stvarati svoj mali umjetnički svijet. Ta ljubav prema slikarstvu tako traje već više od deset godina. U četvrtom razredu osnovne škole upisala se u likovnu školu akademske slikarice Rajne Inić, a kroz razne je radionice još više i istin­ski zavoljela slikarstvo. Potvrda nje­nog talenta i truda za ovu je odličnu učenicu trećeg razreda Opće gimna­zije Dubrovnik stigla nedavno, kad je sa svojom slikom ‘Biseri ne pomažu suzama’ osvojila izvrsno treće mjesto na državnom natjecanju iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna LIK 2020./2021. godine. Za nju je to predi­van osjećaj, ali i neočekivan, kaže nam.
— Znala sam da je dobar rad, ali bila je velika konkurencija. Ipak je riječ o natjecateljima iz cijele države – rekla je Klaudia. Kroz navedeno je djelo povezala barok i modernu umjetnost, odnosno pop-art. Inspiraciju za djelo pronašla je u portretu ‘Djevojke s biser nom naušnicom’. ­
— Svidjela mi se ta slika, a volim i pop art te sam to dvoje ukomponi­rala. Riječ je o baroknoj slici koju je nacrtao Johannes Vermeer u 17. sto­ljeću. Njegov motiv biserne naušnice iskoristila sam u svojoj slici stvaranoj po uzoru na djela Roya Lichtensteina, pop-art umjetnika koji je djelovao u drugoj polovici 20. stoljeća. Pretvarao je poznata remek-djela u pop-art djela. U svoju sam sliku ukomponirala emo­ciju i ljepotu. Djevojka na mom por­tretu plače jer je površna te žali za pro­laznošću ljepote. Njezine suze su odraz površnosti vremena u kojem živimo – naglasila je, među ostalim, Klaudia o svojoj slici za čije je stvaranje koristila akrilne boje tipične za razdoblje pop-arta – žutu, plavu i zelenu. Također, nakon dobivenih smjernica, morala je i pripremiti esej koji pobliže opisuje njen rad te njegovu ideju.
— Osvrnula sam se na kritiku moder­nog društva. To sam povezala sa psi­hologijom i sociologijom lika – navela je Klaudia koja je sliku poklonila Gimnaziji.
Klaudia Lujic 7
Grad i cvijeće
Njene prve radove krasi naš Parac, sv. Vlaho. Nastali su u vrijeme kad je pošla u osnovnu školu. Svaki put kad je sudjelovala u raznim školskim slikar­skim natjecanjima, nikad ne bi pošla doma bez nagrade. Osim sv. Vlaha, njeni neizostavni motivi i glavna inspi­racija Grad i cvijeće. Nismo mogli ne primijetiti kako posebno mjesto na zidu ima i slika najdražeg susjeda povijesne jezgre – Lokruma. Njena majka Dolo­res prepoznala je Klaudijin talent još kad je bila mala.
— Vidjela sam da može nacrtati mačku bolje nego ja (smijeh). Ne crtam ni ja loše, ali shvatila sam da može nacrtati životinje jako dobro. Uvi­jek smo bili okruženi flomasterima, bojama i papirima. Po cijele dane bi znala crtati i slikati. Sada s godinama manje, ali kad je bila dijete, to je bila drukčija priča. Samo bi se s time znala zabavljati – rekla je Lujić dodavši kako je Klaudia veliki perfekcionist.
— Nikad nije zadovoljna svojim sli­kama. Samokritična je, ali je i kritična prema ostalim slikama – uvijek vidi grešku na njima kada ih promatra. Kad bih ja rekla: ‘Ova slika je odlična’, ona bi mi uzvratila: ‘Mama, ova slika je potpuno pogrešna’. Uvijek je imala oko za to – reći će kroz smijeh gospođa Dolores.

Klaudia Lujic 6
Klaudia i Dolo­res Lujić

Htjela bih upisati arhitekturu!
Spomenuli smo kako pohađa likovnu školu koju vodi akademska slikarica Rajna Inić.
— Ima izrazitu ljubav prema djeci i slikarstvu – navodi Klaudia. U školi je naučila korisne tehnike slikanja koje talent opet ne može nadomjestiti. Svake godine imaju izložbe na odre­đenu temu.
— Nekad se zna dogoditi da odre­đenu sliku stvaramo kroz cijelu škol­sku godinu – rekla je Klaudia. Uz Inić, veliku podršku pruža joj i profesorica iz likovne umjetnosti u Gimnaziji Ivanka Lilić, koja joj je i mentorica te bivša pro­fesorica Marina Asturić. Inače, Klaudia je sedam godina plesala step te je pri­tom sudjelovala na više natjecanja te je ostvarila više uspjela. Nekoliko je puta sa svojom grupom bila državna prvakinja. Iako voli slikarstvo, govori nam kako se u budućnosti ne bi htjela njime baviti kao zanimanjem, već bi to za nju predstavljalo svojevrstan hobi, što je i danas.
— Htjela bih biti arhitektica. Od petog razreda osnovne škole želim upi­sati arhitekturu – naglasila je Klaudia kojoj želimo puno uspjeha na njenom životnom putu!
ŠKOLA O KLAUDIJI ‘Njen talent predmet pažnje već godinama’
— Izvrsna Klaudia i njen talent već godinama su predmet pažnje svih nas, budući da je i do sada na svim natjecanjima bila visoko rangirana. Hvala mentorici profesorici Ivanki Lilić što svojim predanim radom i ljubavlju prema ovom poslu odgaja naše mlade umjetnike – napisali su iz Gimnazije Dubrovnik.
Klaudia Lujic 8
Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 19. svibnja 2021.

Pročitajte još

[FOTOGALERIJA] Tko je uživao na domjenku nakon ‘Ekvinocija’?

Dulist

Tanja Matić Jovanović provodi godišnji odmor u rodnom Dubrovniku

Dulist

PIŠE PAVO JANČIĆ ‘Sunčanje na Mjesecu ili kaj je to Jupa?’

Dulist