Zanimljivosti

Gdje nije preporučljivo za kupati se?

porat cipoli kanalizacija

Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša izvijestio je kako je prestalo onečišćenje na plaži Hotela Posejdon u Vela Luci te da se zbog rizika za zdravlje kupača i dalje ne preporuča kupanje na plaži Prigradica u Općini Blato.

Prema Programu utvrđivanja kakvoće mora na morskim plažama Dubrovačko-neretvanske županije za 2013. godinu, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, obavio je osmo redovno ispitivanje mora na 108 plaža u periodu od 26. kolovoza do 5. rujna 2013. godine.

Tijekom osmog ispitivanja mora 28. kolovoza 2013. utvrđeno je kratkotrajno onečišćenje na plažama Prigradica u Općini Blato i Hotel Posejdon u Općini Vela Luka na Korčuli. Obavljeno je dodatno uzorkovanje sukladno čl. 23. i 24. Uredbe o kakvoći mora za kupanje (Narodne novine, br. 73/08), te su svakodnevno uzimani dodatni uzorci mora za kupanje od 28. kolovoza do 05. rujna 2013.

Od 108 plaža, more izvrsne kakvoće na njih 98

Analizom dodatnih uzoraka mora za kupanje na plaži Hotela Posejdon u Vela Luci, ustanovljeno je da je došlo do prestanka kratkotrajnog onečišćenja.

Na plaži u Prigradici, Inspekcija zaštite okoliša postavila je oznaku zabrane kupanja zbog nezadovoljavajućih rezultata kakvoće mora za kupanje. Posljednji rezultati analize mora za kupanje pokazuju da se onečišćenje smanjuje, ali se zbog rizika za zdravlje kupača i dalje ne preporučuje kupanje. Uzorkovanja će se nastaviti i dalje do prestanka onečišćenja.

Od ukupno 108 plaža, more na 98 plaža ocijenjeno je kao more izvrsne kakvoće, na plažama Porporela, Molunat, Hotel Supetar u Cavtatu, Okuklje i Skalinada na Mljetu te Hotel Park u Korčuli more je bilo dobre kakvoće, dok je na plažama Striježica, Broce u Stonu, Polače i Saplunara na Mljetu kakvoća mora bila zadovoljavajuća.

Detaljniji podaci dostupni su javnosti na web stranicama Ministarstva zaštite okoliša i prirode i Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije. Tako se na adresama http://www.izor.hr/kakvoca/ ili http://www.zzjzdnz.hr/ mogu vidjeti ocjene kakvoće prikazane obojanim kružnim simbolima i to plavim (izvrsna), zelenim (dobra), žutim (zadovoljavajuća) i crvenim (nezadovoljavajuća) na Google maps podlogama, kao i brojne popratne informacije (npr. temperature zraka i mora, slanost, smjer vjetra). Rezultati utvrđivanja kakvoće mora upisuju se u bazu podataka odmah nakon završetka analize.
 

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1977. Umro utemeljitelj Umjetničke galerije Dubrovnik Kosta Strajnić

Dulist

U kojoj je dobi najbolje dati mobitel djetetu?

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1980. Umro Ivo Labaš

Dulist