Aktualno

Frankovićev ‘Za dom spremni’ izazvao reakcije: Gdje je odgovornost?

mato frankovic 3

Otvorenje Spomen parka Mate Vučka Čigre u Cisti Velikoj, u Imotskoj krajini, proteklo je u znaku kontroverzi zbog izjava dubrovačkog gradonačelnika Mata Frankovića. Na svečanosti su uz suborce i mještane prisustvovali i potpredsjednik vlade Tomo Medved, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ivan Budalić te gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Franković je izrazio poštovanje prema žrtvama i njihovim obiteljima, podsjećajući da je Dubrovnik, grad za čiju je obranu život dalo 36 Imoćana, financijski podržao izgradnju parka s iznosom od 20 tisuća eura. U svom govoru naglasio je važnost pamćenja i kulture poštovanja, ističući da djecu treba učiti da pamte, ali ne i da mrze. No završetak njegovog govora izazvao je osude. Pozvao je okupljene da ih vode rečenice “Bog i Hrvati” i “Za dom spremni”, što je izazvalo velik pljesak prisutnih, uključujući i Tomu Medveda.

Ovakve izjave su izazvale osude i reakcije brojnih političara, između kojih i Anite Bonačić Obradović, predsjednice dubrovačkog SPD-a.

– Kad prozivaš predsjednika RH i SDP da krše Ustav, a ti zapravo budeš taj koji ne poštuje Ustav i mišljenje Ustavnog Suda. A zašto? Radi koketiranja s ustaštvom i jeftinim političkim bodovima – izjavila je Bonačić Obradović.

Nadodajte i da je izvikivanje “Za dom spremni” manifestacija rasističke ideologije.

– Dubrovnik je i dalje obilježen ustaškim simbolima, a neke ulice nose imena poznatih ustaša, što postavlja pitanje kakvo nasljeđe ostavljamo našoj djeci – ljubav prema domovini ili nasljeđe mržnje i netrpeljivosti – zaključuje Bonačić Obradović.

I bivši gradonačelnik Dubrovnika, Andro Vlahušić, javno je osudio Frankovićeve izjave.

– “Za dom spremni” ne može stajati u istoj rečenici s Dubrovnikom, Libertasom i najstarijom sefardskom sinagogom. Prošli smo i teško stradanje u Domovinskome ratu sa stotinama mrtvih branitelja, djece, civila. Nismo se nikome osvećivali, ni tada ni danas –  nav Vlahušić.

Istaknuo je kako je Dubrovnik kroz stoljeća bio simbol slobode i otvorenosti, te grad koji je prvi u svijetu ukinuo trgovinu robljem 1416. godine. Vlahušić se ispričao svima u Hrvatskoj i svijetu za Frankovićeve izjave, naglašavajući da korištenje pojmova vezanih uz ustaštvo vrijeđa žrtve najtežih zločina prema Židovima i drugim narodima.

– Kao dugogodišnji gradonačelnik Dubrovnika ispričavam se svima u Hrvatskoj i svijetu za današnje izjave Mata Frankovića koji je koristio pojama koji se veže uz najteže zločine prema Židovima, te drugim narodima – napisao je Vlahušić.

 

Pročitajte još

(FOTO) Pogledajte kako je bilo na koncertu 4Tenora

Dulist

Prikupljanje materijala za izložbu povodom 100. obljetnice PŠK Penatur

Dulist

Situacija u Dalmatinskoj ulici: Ovo je ciganluk

Dulist