Grad

FRANKOVIĆ ‘Nije mi se svidjelo rješenje na Peskariji, a grobnice na Boninovu sam osobno odobrio’

asta destination frankovic06

Iskreno moram reći, kad sam vidio 3D rješenje, nije mi se svidjelo. Zbog naših sugrađana, moram istaknuti, Grad Dubrovnik u ovome uopće nije bio faktor. Dubrovačko neretvanska županija i Županijska lučka uprava su ti koji odlučuju o cijeloj ovoj priči jer oni upravljaju pomorskim dobrom, dakle onim dijelom gdje su se predviđeni radovi trebali raditi. Razumijem i investitora, i Županijsku lučku upravu, pa i gospara Hajdarhodžića koji su ishodili svu potrebnu suglasnost Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, dakle ne možemo njima reći: ‘Sad ste vi krivi!’, a oni su sve ishodili. A sad im je rečeno: ‘E sad ne možete raditi.’ Dakle Ministarstvo kulture će morati dodatno objasniti tko je tu pogriješio i gdje se pogriješilo u koracima – istaknuo je danas gradonačelnik Mato Franković gostujući u emisiji Radio Dubrovnika ‘Srijedom otvoreno’ urednice Nile Miličić Vukosavić o projektu na Peskariji. Na pitanje urednice o tome kako Konzervatori u ovom rješenju nisu vidjeli problem, istaknuo je kako su oni ‘izdali suglasnost’.

– Jesu li vidjeli problem ili ne, ne znam. Ali iz izjava gospara Hajdarhodžića i Županijske lučke uprave, vidimo da su uredno dobili suglasnost. Zadnja su brana Konzervatori, koji kažu dobro je ili nije dobro. Dakle, sada mi svi skupa vidimo da nije dobro, već se ušlo u financijske obaveze i treba pokazati način ako ovo nije dobro, što jest i na koji način treba izgledati taj prostor i na koji način ga treba oplemeniti – zaključio je gradonačelnik na ovu temu.
Druga goreća tema na koju se osvrnuo su četiri grobnice na Boninovu, za koje nije ishodovana dozvola Konzervatorskog odjela u Dubrovniku.
– Moram priznati kako sam se duboko razočarao čitajući brojne negativne napise o izgradnji četiri grobnice na Boninovu. Ja sam taj koji je prije mjesec dana donio odluku i rekao direktoru Groblja Boninovo da na tom dijelu izgradi četiri grobnice čija je namjena zajedničko korištenje. Odlučio sam to u trenutcima kada je prijetila velika zdravstvena ugroza, kada smo očekivali velik broj preminulih. Znajući da nam se zatvaraju granice, da brojni naši sugrađani neće imati gdje – sjetimo se Domovinskog rata kad je donesena odluka da se bez pitanja i u tuđe grobove pokapaju ljudi – znajući da je kapacitet naših zajedničkih grobnica na groblju Boninovo mal i da više praktički nema mjesta, rekao sam direktoru da izgradi te četiri grobnice, primjereno, pa kad dođe vrijeme, kad se otvori groblje Dubac, onda možemo stvari vratiti na staro, anulirati te četiri grobnice, onaj kamen kojeg smo iskoristili ponovo iskoristiti, ne bi imali dodatnih financijskih izdataka i – situacija je ponovo stara – naglasio je gradonačelnik.

– Bio sam šokiran kad sam vidio da nekome to smeta. Vidimo u New Yorku kako ljude pokapaju u raku slažući lijes po lijes, to izgleda strašno. Izgubite najmilijeg, istovremeno nemate gdje s njime. Ne možete ga dostojno ispratiti, niste ga mogli dostojno oplakati niti išta. E da vam vaš grad u tim trenutcima ne može privremeno osigurati mjesto. zato sam zgrožen medijskim napisima. Da, ja sam donio odluku i ponovno bih je donio ako treba jer ničim nismo ništa narušili nisi smo ičiji komoditet maknuli. Osigurali smo našim sugrađanima mjesto koje će biti privremeno, dok se ne izgradi groblje Dubac – naglasio je među ostalim gradonačelnik. Četiri grobnice koštale su 280 tisuća kuna, od kojih 160 tisuća otpada na kamen, koji će ostati tu u budućnosti, naglasio je gradonačelnik te dodao kako je bilo najbitnije ‘osigurati dostojanstven ispraćaj’.

Pročitajte još

Raspisan je javni natječaj za zakup 15 garažnih mjesta u Mokošici!

Dulist

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist