Grad

Franković najavio raspisivanje natječaja za dva nova spomenika – braniteljima i poginuloj djeci

1 listopada frankovic

U povodu obilježavanja 30. obljetnice napada na Dubrovnik i herojske obrane Grada, u utorak su predstavljeni programi obilježavanja za listopad, studeni i prosinac u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika. Gradonačelnik Mato Franković na samom je početku spomenuo kako će se program za studeni i prosinac nadopunjavati jer brojne braniteljske udruge šalju i dalje svoje prijedloge.

Prvog listopada kreće se s polaganjem vijenaca kod Spomen križa na Boninovu, a dalje se nastavlja s prigodnim progamom na Srđu. Istog dana se očekuje otvaranje Međunarodno-znanstvene konferencije ‘Dubrovački medijski dani – 30 godina napada na Dubrovnik’ te predstavljanje knjige ‘Reporting the Attacks on Dubrovnik in 1991, and the Recognition of Croatia’. U večernjim satima će se održati prikazivanje filma koji govori o maloljetnim žrtvama Domovinskog rata.
Treba istaknuti kako će se 5. listopada otkriti spomen ploča prvoj civilnoj žrtvi Domovinskog rata, poznatom Dubrovčaninu Milanu Milišiću.
-Drago nam je što će prisustvovati i njegova supruga. Radi se o piscu, pjesniku i uglednom građaninu koji je dao doprinos kulturnoj sceni grada – rekao je Franković te dodao da nas u prosincu očekuje niz događanja. Među ostalim se radi i na posebnom programu kojim će se obilježiti pogibija Pava Urbana.

Nova dva spomenika
U okviru 30. obljetnice herojske obrane Dubrovnika, Grad Dubrovnik će do kraja godine raspisati dva natječaja za izradu rješenja za dva spomenika. Jedan je spomenik braniteljima na Pilama, a drugi je spomenik poginuloj djeci u Domovinskom ratu u Luci Gruž. Rješenja bi se, kako je najavio, trebala izabrati do proljeća iduće godine, a do 6.12.2022. i završiti izgradnja spomenika.
-Uistinu se nadam da će brojni hrvatski umjetnici sudjelovati u navedenim natječajima. U suradnji s dubrovačkim braniteljskim udrugama, odabrat ćemo najbolje rješenje za spomenik svim braniteljima Grada Dubrovnika. U suradnji s Udrugom hrvatskih civilnih staradalnika Domovinskog rata DNŽ, izabrat ćemo najbolje rješenje vezano za trajno davanje spomena djeci koja su nevino stradala u vrijeme Domovinskog rata na području Dubrovnika – rekao je Franković te dodao: ‘Dubrovnik se herojski obranio i mislim da to treba stalno isticati’.

‘Išao sam u školu’
Franković je rekao da se tog 1. listopada sjeća kao jučer.
-Krenuo sam u školu. Živio sam u Ponikvama na Pelješcu. Vratili su nas doma i rekli da je počeo rat. Nisam čuo zvuke granata. Još tada Pelješac nije bio napadnut. Moj je otac bio angažiran u sastavu rezervne policije. Bio je raspoređen na području Čepikuća – istaknuo je.

Stambeno nezbrinuti branitelji
Danas će se održati svečano uručenje ključeva 65 stanova hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata u Mokošici.

-Zahvaljujući naporima ove Gradske uprave, više od 80 posto branitelja bi trebali biti zbrinuti danas. Jedan dio je ostao stambeno nezbrinut. Na nama je da riješimo skoro i njihovo stambeno zbrinjavanje. Svim onim braniteljima koji su živjeli u stanovima Grada Dubrovnika, omogućili smo im i da ih kupe. Trideset godina čekanja je predugo. Rješavamo nešto što je davno trebalo riješiti – naglasio je Franković. Grad Dubrovnik nije još dobio odgovor od ministarstva kulture po pitanju dodjele zemljišta braniteljima na Nuncijati.
-Vjerujem da će to skoro biti gotovo. Potrebne procedure smo prošli, samo trebamo organizirati sjednicu Gradskog vijeća i usvojiti plan Nuncijate te razriješiti cjelokupnu priču – dodao je.

Cijeli program možete vidjeti ovdje.

Pročitajte još

GRAD OSTVARUJE CILJ: Dubrovnik sigurno prema cjelogodišnjem turizmu

Dulist

DPDS i e-Dječje kartice ‘Mudrica’ sklopili partnerstvo!

Dulist

Turistički stručnjaci iz Luzerna upoznali se s iskustvima Dubrovnika

Dulist