Grad

FOTO/MISNO SLAVLJE ‘Ne dajte se porobiti nikome i nikada! ‘

festa vlaho2017 misa 20

Svečanim misnim slavljem ispred Katedrale Dubrovnik započelo je svečano obilježavanje današnjeg blagdana, Feste sv. Vlaha, našeg nebeskog zaštitnika.

Misno slavlje, koje je pred Katedralom okupilo brojne crkvene i državne dužnosnike te puk dubrovački predvodio je msgr. dr. Egidije Ivan Živković, biskup Željeznog u Gradišću u Austriji, koji se u svojoj propovijedi, između ostaloga osvrnuo i na moderno ropstvo.

-U ovim teškim trenutcima svjetskih nevolja svi kao narod morate veslati zajedno. Kada se veslač umori, morate biti solidarna zamjena da brod ne bi stao i potopio se. Zato, kanite se nezdravih podjela. Svi smo mi putnici istoga broda, i lijevi i desni. Bog želi spasiti svakoga čovjeka, svakoga putnika na našem brodu. Braćo i sestre, shvatimo zato konačno, samo u slozi je moć. Treći, najbitniji put po kojem danas svi mi, cijela Europa mora ploviti jest sloboda koju nam je Bog dao. Imate slobodu tijela, ali mislim da još uvijek nemate slobodu duha. A što to znači? To znači – zarobljeni ste radom nedjeljom, upravo od naših europskih mešetara, zarobljeni ste silnim kreditima svjetskih mafijaša, zarobljeni ste prijevarama nepoštenih poslodavaca, robovi ste nezdravih politika, prljavih podjela. Posljedica ovoga modernoga ropstva su kolone razočaranih ljudi koji su teška srca s uplakanim očima morali ostaviti svoju staru domovinu u potrazi za slobodom i sigurnim životom. Braćo i sestre, ne dajte se porobiti nikome i nikada! – poručio je msgr. dr. Živković te dodao kako moramo biti solidarni prema tisućama nezaposlenih, prema gladnima, kreditno zaduženima…

-Moramo ih spasiti, ne smijemo ih baciti u more. Tim ljudima se mora otvoriti i Crkva i država. Nemojte se zatvarati u zidove svoga grada i srca. Otvorite se Bogu, otvorite se čovjeku. Dajte veslati svakom čovjeku i pomozite mu da se osjeti korisnim, sigurnim i sretnim. To je naš kršćanski put slobode – poručio je među ostalim biskup Živković.

Svečanom misnom slavlju nazočila je i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Sabora Božo Petrov, ministri Nina Obuljen Koržinek i Vlaho Orepić, povjerenica Nada Medović, župan Nikola Dobroslavić, saborski zastupnici… i brojni drugi uglednici iz crkvenog, društvenog i političkog života.

Pročitajte još

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović

GRAD POZIVA Ispunite anketu i doprinesite planiranju zelene urbane obnove!

Dulist

ZAHVALNICE ZA VJERNOST Francuska obitelji Cailliot 20 godina ljetuje u obitelji Njirić u Zatonu

Dulist