Kultura

FOTO/KMD Započeo festival ‘Dubrovnik Art Forum’

dubrovnik art forum006

‘Dubrovnik Art Forum’, sedmodnevni festival u produkciji Kazališta Marina Držića započeo je večeras u foyeru kazališta izložbom pod naslovom ‘Ne vjerujem’.

Izložba polazi od pokušaja odmaka od usvojenih načina razumijevanja najpoznatijih citata iz povijesti ruskog kazališta. Ime izložbe poznata je izreka Konstantina Stanislavskog koju bi izgovarao suočen s takozvanom falš-glumom. Glumačka metoda Stanislavskog pretpostavlja je nužnost vjerovanja u egzistenciju glumca na sceni. Danas u ruskom kazalištu svjedočimo svojevrsnom bujanju propitivanja i prevrednovanja kazališnog naslijeđa. S jedne strane nastoji se baštiniti klasika, a s druge se, pak, traže nove metode umjetničkog izričaja. Pitanje ‘Kome vjerovati?’ ponovno postaje relevantno. Umjetnici Vanja Bouden i Mihail Zaikanov posegnuli su za 12 poznatih, klasičnih i onih suvremenih citata, koji svaki na svoj način promišljaju kazalište i nastoje razabrati kome vjerovati.

Nakon otvorenja izložbe i festivala, prva predstava na programu je ‘Višnjik’ u izvedbi dramskog kazališta Ivana Radoeva (Pleven, Bugarska).

Čehovljevim ‘Višnjikom’ započinje nova era dramaturgije. To nije dramaturgija replika ili monologa, već dramaturgija situacije. Izgovoriti riječ, izraziti mišljenje, ispričati priču – sve to možete napraviti sami, bez drugih. Kako biste se našli u situaciji potrebni su vam drugi ljudi. Čehov priča priču na tom ne baš jednostavnom jeziku – kroz situaciju. U samoj ideji komada – što učiniti s višnjikom – mi koji radimo ili pišemo o kazalištu prepoznajemo naš životni problem. Čovjek se žaleći sama sebe pomalo pretvara u čovjeka kojeg treba žaliti  (Vasilj Senjin)

Festival će potrajati do 5. studenog 2017.

Pročitajte još

Tribina o dubrovačkoj ambijentalnosti: Prošlost i sadašnjost

Dulist

Brass & Percussion septet DSO-a na Osječkom ljetu kulture

Dulist

KONCERT KOJI SE NE ZABORAVLJA Glazbena čarolija Max Emanuel Cenčić i Latinitas Nostra

Dulist