Kultura

FOTOGALERIJA Spuštanjem barjaka zatvorena 1045. Festa svetog Vlaha

festa zatvaranje 050217 naslovna

Spuštanjem barjaka svetoga Vlaha točno u podne danas je završena 1045. Festa svetog Vlaha.

Podsjetimo, svečanost zatvaranja Feste počela je budnicom uz plotune Dubrovačkih trombunjera, a potom hodočašćem na Goricu svetog Vlaha gdje je u svetu misu predvodio rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta dr. sc. don Željko Tanjić.

U 12 sati u povijesnoj jezgri nakon prigodnih riječi rektora Parčeve crkve mons. Tome Lučića, uslijedilo je i tradicionalno spuštanje barjaka zaštitnika Dubrovnika.
– Za Dubrovnik se svojedobno otimalo sedam država jer je on biser i jer on vrijedi. Zaboravili su svi oni da je nama, njegovim stanovnicima još i draži i da smo ga spremni braniti u svako doba i da ćemo ga sve bolje čuvati i srdačnije ga braniti. Ono što ne možemo sami, uzdamo se u svog Parca, svetog Vlaha. Živio sveti Vlaho! – rekao je Lučić.

Podsjetimo, Festa svetoga Vlaha otvara se svake godine na Kandeloru, 2. veljače, puštanjem golubica i podizanjem barjaka tog sveca, a središnji dio proslave je 3. veljače kada se održava sveta misa u Crkvi svetog Vlaha, a potom i procesija Stradunom u kojoj se nose moći dubrovačkog parca.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist