Kultura

[FOTOGALERIJA] Simfonijska bajka Petar i vuk oduševila 120 župskih drugaša

petar i vuk zupski drugasi9

Čak 120 učenika Osnovne škole Župa dubrovačka u subotu navečer zaputilo se sa svojim učiteljicama u Kazalište Marina Držića. U ovolikom broju okupila ih je Simfonijska bajka Petar i Vuk, koju su za učenike izveli glazbenici Dubrovačkog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom maestra Ivana Huta uz naraciju Marije Šegvić. Ovaj koncert naših Simfoničara upotpunila je i animacija koju je izradila profesorica Sandra Poštić iz Osnovne škole Ljudevita Modeca u Križevcima.
Simfonijsku bajku Petar i vuk skladao je slavni kompozitor Sergej Prokofjev s ciljem pripremanja najmlađe publike na kazališno-glazbeni razvoj. U ovoj predstavi u kojoj su glumci instrumenti, a narator opisuje radnju, djeca imaju mogućnost prepoznati različite zvukove i na taj način doživjeti priču na jedan sasvim novi način. A kako su je doživjeli župski drugaši? Predstavnici razreda s nama su podijelili svoje dojmove o ovom glazbenom djelu. Svi su nam uglas rekli kako im se koncert jako svidio, a na većinu je najviše dojma ostavio dio kada je Petar zarobio vuka. Inače, Petra dočaravaju žičani instrumenti, a vuk su rogovi.
-Našem se razredu jako svidjelo, voljeli bismo ovo opet ponoviti – rekla nam je Ana iz 2. d razreda. S nama je podijelila i savjet – nikad ne smijemo biti blizu vuka.
I Maria iz 2.a razreda rekla je kako joj se koncert svidio, posebno dio, baš kao i Ani, u kojem je zarobljen vuk. Budući da su u ovoj predstavi glumci instrumenti, upitali smo je i je li nešto novo o njima naučila.
-Naučila sam što je gudalo, to prije nisam znala – rekla nam je Maria.
‘Bilo je super’ – rekla nam je Marta iz 2. c razreda, koja se pohvalila kako ide u Muzičku školu pa već zna ponešto o instrumentima. Njoj se najviše svidio zvuk ptice, odnosno flaute.
-Predstava je bila odlična i jako lijepa – rekla nam je Antea iz 2. b razreda kojoj se posebno svidjela violina.
Simfonijsku bajku Petar i vuk poslušali su ove subote svi drugi razredi župske škole, uključujući i Područnu školu Postranje. Njihov predstavnik Pasqual kratko je s nama podijelio dojmove uz poruku kako je večeras naučio da se hrabri dečki ne boje vuka.
Nakon edukativnog koncerta uslijedilo je i zajedničko fotografiranje župskih drugaša s Orkestrom, a glazbenicima su se mališani i njihove učiteljice zahvalili prigodnim poklonom.
Priča o malenom Petru i njegovim dogodovštinama s vukom desetljećima se izvodi na pozornicama diljem svijeta uz glazbeno-vizualni doživljaj koji publika pamti i prepoznaje prilikom svakog sljedećeg slušanja. Vjerujemo kako će je pamtiti i učenici drugih razreda OŠ Župa dubrovačka na koje je ostavila lijep dojam.

Pročitajte još

IVANA MARIJA VIDOVIĆ Ocjenjivala mlade talente u Italiji

Dulist

[FOTO] SJAJAN KONCERT Lang-Lessing: Dubrovačke ljetne igre trebaju biti ponosne

Dulist

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist