Mirisi suhog mesa, sireva, ljekovitog bilja i meda širi se prostorijama hotela Rixos Premium Dubrovnik, prigodom 23. Mediteranskog sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva. Svoja vrata sajam je za posjetitelje otvorio 12. ožujka, a imate ga priliku posjetiti do 15. ožujka.
Mediteranski sajam već 23 godine okuplja izlagače, stručnjake i entuzijaste kako bi zajedničkim nastojanjima predstavljali ekološke tradicije i proizvode. Osim toga pridonosi i promidžbi održivog razvoja i zdravog načina življenja. Pršuti, biljni čajevi, ručno izrađen nakit, kolači i slastice, samo su neke od stvari koje su se našle na sajmu. Vlasnici OPG-ova dolaze iz raznih dijelova Hrvatske, a neke proizvode možete kušati te tako riješiti nedoumice oko toga što kupiti, jer odluka o tome uz ogroman izbor nije nimalo lagana. Odmah pri ulasku dočekao nas je štand s raznim čokoladama zanimljivog izgleda i dizajna.
Raznolika ponuda
– Mi smo mali brand koji se zove Chozen, zapravo bi to značilo čokoladni zen. Radimo sve što ima veze s čokoladom, imamo praline, čokoladne pločice, ali i razne vrste namaza. Ove godine smo po prvi put na sajmu u Dubrovniku – ispričao nam je Dražen Zeljković.

– Ja sam Zora Đerić, a moj OPG se zove Zora. Dolazim iz Like, sjeverni rub Krbavskog polja. Moji proizvodi su bazirani na samoniklom bilju i bobama. Proizvodi koje nudim su čajevi, marmelade, džemovi, sirupi i naravno med jer se bavimo i pčelarstvom. Ovdje sam već šest godina, Dubrovčani i ja se već jako volimo – rekla nam je veselo Zora.

– Dolazimo iz Nove Gradiške. Imam proizvodnju kolača, a firma se zove Mađarica jer je od toga kolača zapravo sve krenulo. Mislim da smo ovdje već 15 godina za redom i rado se vraćamo – otkrila nam je Emica Ivković.

– Mi smo iz Otoka pored Vinkovaca u ponudi imamo suhomesnate slavonske proizvode i već jako dugo sudjelujemo na ovom sajmu – objasnila nam je Marija Jurić iz OPG-a Vlado Ferbežar.

– Centar Marković je obrt za proizvodnju i preradu biljnih proizvoda. U ponudi imamo raznovrsne čajeve, od pojedinačnog bilja, biljnih mješavina koje pomažu kod određenih tegoba. Proizvodimo meleme isključivo na biljnoj bazi, kao što je kantarion, gospina trava, smilje, gavez. Tu su i hladni i vrući melemi u našoj ponudi i jako su djelotvorni kod masaža protiv bolova i raznih upala. Imamo i domaći med, bavimo se pčelarstvom, a med je iz Moslavačkog kraja koji se radi od bagrema, jako je specifičan po okusu i mirisu. U ponudi se nalazi i šumski te med od mente, ali njih nemamo svake godine. Med od bagrema, lipe, cvjetnog i od amorfe su oni koje imamo stalno. Na sajam dolazimo još od vremena kad se održavao na Babinom Kuku, drago nam je da nas naši kupci pronađu i uvijek traže hoćemo li doći ponovno – rekao je Mladen Marković, vlasnik OPG-a.

– Prvi put smo ovdje. Inače mi smo mala obiteljska destilerija iz Slavonskog Broda. Proizvodimo prirodne voćne rakije i likere, devet vrsta sveukupno. Nadam se da će se svidjeti domaćima, ali nismo opterećeni rezultatom, napuštamo opušteno pa ćemo vidjeti – ispričao je Siniša Panthy.

Foto: Ivan Pozniak