Aktualno

FOTOGALERIJA Mirisi i okusi iz raznih dijelova Hrvatske na 23. Mediteranskom sajmu

mediteranski sajam n

Mirisi suhog mesa, sireva, ljekovitog bilja i meda širi se prostorijama hotela Rixos Premium Dubrovnik, prigodom 23. Mediteranskog sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva. Svoja vrata sajam je za posjetitelje otvorio 12. ožujka, a imate ga priliku posjetiti do 15. ožujka.

Mediteranski sajam već 23 godine okuplja izlagače, stručnjake i entuzijaste kako bi zajedničkim nastojanjima predstavljali ekološke tradicije i proizvode. Osim toga pridonosi i promidžbi održivog razvoja i zdravog načina življenja. Pršuti, biljni čajevi, ručno izrađen nakit, kolači i slastice, samo su neke od stvari koje su se našle na sajmu. Vlasnici OPG-ova dolaze iz raznih dijelova Hrvatske, a neke proizvode možete kušati te tako riješiti nedoumice oko toga što kupiti, jer odluka o tome uz ogroman izbor nije nimalo lagana. Odmah pri ulasku dočekao nas je štand s raznim čokoladama zanimljivog izgleda i dizajna.

Raznolika ponuda

– Mi smo mali brand koji se zove Chozen, zapravo bi to značilo čokoladni zen. Radimo sve što ima veze s čokoladom, imamo praline, čokoladne pločice, ali i razne vrste namaza. Ove godine smo po prvi put na sajmu u Dubrovniku – ispričao nam je Dražen Zeljković.

mediteranski sajam 7
Dražen Zeljković i Ana Marić Pavičić

 

– Ja sam Zora Đerić, a moj OPG se zove Zora. Dolazim iz Like, sjeverni rub Krbavskog polja. Moji proizvodi su bazirani na samoniklom bilju i bobama. Proizvodi koje nudim su čajevi, marmelade, džemovi, sirupi i naravno med jer se bavimo i pčelarstvom. Ovdje sam već šest godina, Dubrovčani i ja se već jako volimo – rekla nam je veselo Zora.

mediteranski sajam 17
Zora Đerić

– Dolazimo iz Nove Gradiške. Imam proizvodnju kolača, a firma se zove Mađarica jer je od toga kolača zapravo sve krenulo. Mislim da smo ovdje već 15 godina za redom i rado se vraćamo – otkrila nam je Emica Ivković.

mediteranski sajam 23
Emica Ivković

– Mi smo iz Otoka pored Vinkovaca u ponudi imamo suhomesnate slavonske proizvode i već jako dugo sudjelujemo na ovom sajmu – objasnila nam je Marija Jurić iz OPG-a Vlado Ferbežar.

mediteranski sajam 42
Marija Jurić

– Centar Marković je obrt za proizvodnju i preradu biljnih proizvoda. U ponudi imamo raznovrsne čajeve, od pojedinačnog bilja, biljnih mješavina koje pomažu kod određenih tegoba. Proizvodimo meleme isključivo na biljnoj bazi, kao što je kantarion, gospina trava, smilje, gavez. Tu su i hladni i vrući melemi u našoj ponudi i jako su djelotvorni kod masaža protiv bolova i raznih upala. Imamo i domaći med, bavimo se pčelarstvom, a med je iz Moslavačkog kraja koji se radi od bagrema, jako je specifičan po okusu i mirisu. U ponudi se nalazi i šumski te med od mente, ali njih nemamo svake godine. Med od bagrema, lipe, cvjetnog i od amorfe su oni koje imamo stalno. Na sajam dolazimo još od vremena kad se održavao na Babinom Kuku, drago nam je da nas naši kupci pronađu i uvijek traže hoćemo li doći ponovno – rekao je Mladen Marković, vlasnik OPG-a.

mediteranski sajam 32
OPG Marković

– Prvi put smo ovdje. Inače mi smo mala obiteljska destilerija iz Slavonskog Broda. Proizvodimo prirodne voćne rakije i likere, devet vrsta sveukupno. Nadam se da će se svidjeti domaćima, ali nismo opterećeni rezultatom, napuštamo opušteno pa ćemo vidjeti – ispričao je Siniša Panthy.

mediteranski sajam 2
Siniša Panthy

Foto: Ivan Pozniak

Pročitajte još

OD KLASIKE DO KRALJA ROCKA Papa Franjo bio je veliki ljubitelj glazbe

Dulist

ŽUPSKI PJAT DONOSI HUMANITARNU VEČERU Dva poznata restorana kuhaju za Udrugu Saudade

Dulist

Biskup Glasnović predvodit će misu za papu Franju u utorak

Dulist