Grad

[FOTOGALERIJA] Ekipa iz Kluba 65+ u điru s Lidijom Begić

collage 7

Umirovljenici Kluba 65+ pri Crvenom križu Dubrovnik posjetili su danas muzej Rupe i Knežev dvor, pod stručnim vodstvom turističke vodičice Lidije Begić. Vođenje je započelo na Brsaljama, a tijekom šetnje su upoznati i sa zanimljivim povijesnim detaljima grada. Viši kustos, voditelj Etnografskog muzeja Rupe, Ivica Kipre, predstavio im je izložbu ‘Šarm i sjaj župskih kupališta’.

– Umjesto da popodne imamo sastanak, kao i svakog četvrtka, mi smo se dogovorili da ćemo se danas družiti ovdje u Gradu. Sutra je Noć muzeja, a ovo je danas Dan muzeja za našu grupicu. Zamolila sam Lidiju Begić da nam pokaže ono što bi bilo dobro znati i zato smo bili u muzeju Rupe i u Kneževom dvoru. Jako smo zadovoljni, dva sata smo prođirali muzejima, doznali neke podatke o muzejima koje nemamo napisane na letcima ili u katalozima, a naša Lidija ih je prikupila i vrlo vješto prenijela. Podatke koje nam je iznijela prije ćemo zapamtiti, nego podatke o, primjerice, duljinama, visinama i godinama – istaknula je Antonija Vlašić, voditeljica radionice literarno-recitatorske u Klubu 65+ pri Crvenom križu Dubrovnik.

Turistička vodičica Lidija Begić podijelila je za DuList detalje i dojmove s današnjeg vođenja i naglasila važnost volontiranja pripadnika Društva turističkih vodiča.

– Što se tiče ove današnje šetnje, koja je potrajala puna dva sata, kao vodič sam se odazvala na poziv Kluba 65+, našeg kluba umirovljenika. Kako sam članica Društva turističkih vodiča Dubrovnik, volonitiranje nam je u krvi i to je nešto što radimo u mjesecima izvan sezone. Prvenstveno smo otvoreni školama grada i županije i ovim putem mogu pozvati sve koji se još nisu prijavili, da se prijave. Veljača je razdoblje kada intezivno vodimo škole, a već su prijave počele pristizati kao i godinama prije i desetljećima prije. Jednako tako, Društvo turističkih vodiča rado se odaziva svim udrugama, ne samo s područja Dubrovnika, nego i s područja Hrvatske jer ujednačeno smo i s drugim društvima otvoreni za različite aktivnosti – rekla je Begić.

– Bilo je pravo zadovoljstvo volontirati, odnosno provesti Gradom gospođe i gospara jer u ovom klubu umirovljenika ima veći broj gospođa koje nisu rođene u Dubrovniku, nego su vjerojatno tu došle udajom ili poslom. Imaju jako otvoreno srce prema Dubrovniku i dubrovačkoj prošlosti pa su postavljale vrlo zanimljiva pitanja, dakle, pored svega što im je predstavljeno – naglasila je Begić.

– U susret nam je izašao i viši kustos Ivica Kipre, etnolog i povjesničar umjetnosti, kao i voditelj Etnografskog muzeja. Profesionalno je predstavio veliku izložbu koja se otvorila 28. prosinca, izložbu o župskim kupalištima i 100 godina turizma Župe. Razgalio ih je i podsjetio na detalje iz njihove mladosti. Nakon toga smo došli posjetiti, dakle, prema njihovom izboru, otvorenu Kneževu kapelicu u Kneževom dvoru, a detalje o Kneževom dvoru smo uklopili u cijelu priču – istaknula je Begić.

– Današnje vođenje je zapravo gospođama i gosparu bila uvertira za Noć muzeja. Netko bi se pitao zašto su baš danas došli u posjet muzejima, ali to je napravljeno vrlo mudro. Danas po ovom prekrasnom danu došli su i u dva sata pogledali što ih najviše zanima. Također, uzeli su i program, tako da sutra, večer koju sigurno neće preskočiti će otići u posjet prema svojim interesima i tako izbjeći gužvu na drugim prostorima – zaključila je Lidija Begić.

Pročitajte još

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović

GRAD POZIVA Ispunite anketu i doprinesite planiranju zelene urbane obnove!

Dulist