Zanimljivosti

[FOTOGALERIJA] Du STEM projekt predstavljen na Maker Faireu Brno

MF Brno23

Predstavnici Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika, Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije, UR instituta i Informatičkog kluba Futura protekli vikend sudjelovali su na Maker Faireu Brno 2022. Posjetiteljima su predstavili dio DIY projekata i aktivnosti vezane uz projekte Du STEM, te druge aktivnosti koje provode većinom u Dubrovniku i okolici. Na izložbenom štandu privukli su veliki broj posjetitelja koji su se mogli okušati u pirografiji (oslikavanju drva paljenjem) te programiranju bez ekrana.

Maker Faire Brno 2022 održan je 22. i 23. listopada u Izložbenom centru u Brnu, Češka. Posjetitelji su mogli vidjeti preko 90 izloženih projekata, koje je predstavljalo više od 150 izlagača, od kreativaca pojedinaca pa do organizacija, tvrtki i institucija. Tako su se, primjerice, mogli vidjeti eksperimentima s visokim naponom i konstrukcijom Teslinih transformatora, sklopivi e-bicikl koji se puni pomoću besplatno dostupnih malih solarnih ploča postavljenih izravno na bicikl, interaktivni sustav Spectoda koji bežično upravlja svjetlima pomoću geste ili zvuka, demonstracije pravih tenkovskih bitaka s radijski upravljanim modelima u mjerilu 1:6 te slike iz šume kao dijelova prirode koji neće uvenuti.

Maker Faire je festival pun radionica, interaktivnih aktivnosti i entuzijastičnih i znatiželjnih ljudi, gdje proizvođači predstavljaju svoje projekte i prototipove. Gotovo sve se može doživjeti iz prve ruke i mnogo toga napraviti, a osmišljeno je kao spoj moderne tehnologije, tradicionalnih zanata, znanosti i dizajna.

Sudjelovanje i izlaganje na Maker Faireu Brno 2022 omogućeno je u sklopu projekta Du STEM. Ukupna vrijednost projekta je 2.660.083,07 HRK. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz poziv „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ iznosom od 2.261.070,61 HRK.“

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika.

 

Pročitajte još

Nikolina Družić iz Dubrovnika osvojila titulu 56. ‘Prvi glas Zagorja’

Dulist

Mladi dubrovački bend ‘Rock Palace’ nastupa na Laternenfestu!

Dulist

JOŠ JEDNO PRIZNANJE Cavtat je najekskluzivnija destinacija u Europi

Dulist