Zanimljivosti

[FOTO] ZELENA ČISTKA Ronioci iz podmorja Lokruma izvadili 56 kilograma otpada, najviše plastike

zelena cistka lokrum 4

Ekološka akcija Zelena čistka održana je ove subote na Lokrumu. Ronilački klub Dubrovnik izvadio je iz mora preko 56 kg otpada, od čega najveći udio zauzima plastični otpad, a na kopnenom dijelu rezervata prikupljeno je otprilike 26 kg raznovrsnog otpada.

-U odnosu na količinu izvađenog otpada iz mora u 2020. godini (84 kg), značajan je podatak da se u uvali Portoč iz godine u godinu količina otpada smanjila te da s ponosom možemo reći da je ove godine uvala Portoč potpuno očišćena unatoč tome što je najviše izložena morskim strujanjima s juga Jadranskog mora – istaknuli su iz JU Rezervata Lokrum.

Analizu i razvrstavanje prikupljenog otpada iz mora proveli su djelatnici Regionalne agencije DUNEA i Sveučilišta u Dubrovniku za potrebe ove Javne ustanove, a i u okviru projekta SeaClear. Suradnjom s tvrtkom Cian d.o.o. osigurano je propisno zbrinjavanje i prijevoz prikupljenog otpada s otoka. Sigurnost i neometano ronjenje tijekom održavanja akcije su osigurali djelatnici Rezervata Lokrum i Ronilački klub Dubrovnik u suradnji s Lučkom kapetanijom.

U akciji čišćenja podmorja u uvali Portoč sudjelovali su članovi Ronilačkog Kluba Dubrovnik, djelatnici Javne ustanove Rezervat Lokrum, Prirodoslovnog muzeja u Dubrovniku, a aktivnosti na obali provodili su također djelatnici Javne ustanove Rezervat Lokrum, Sveučilišta u Dubrovniku, Regionalne agencije DUNEA, te članovi udruge ‘Ljubitelji hrvatskih tradicija i prirodnih ljepota’.

Foto/Video: Facebook/Ronilački klub Dubrovnik

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1986. Umro povjesničar i arhivist Vinko Foretić

Dulist

Prije 14 godina zauvijek nas je napustio heroj Domovinskog rata Aljoša Nikolić

Dulist

Sretan rođendan našem kiparu Josipu Ivanoviću!

Dulist