Aktualno

[FOTO] ZAVRŠNA KONFERENCIJA O projektu ugradnje dizalica topline za gradski bazen u Gružu

Konferencija dizalice topline 8

U Dubrovniku je danas u prostorima bazena u Gružu održana završna konferencija projekta ugradnje dizalica topline za gradski bazen te obilazak postrojenja. Ovom prigodom je državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Zrinka Raguž uručila gradonačelniku Dubrovnika Matu Frankoviću ugovor o dodjeli dodatnih bespovratnih sredstava u iznosu od 74,594,94 eura.

Naime, ukupna vrijednost projekta financiranog u sklopu programa ‘Energija i klimatske promjene’ u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora iznosi 1.457.557,37 eura, od čega bespovratna sredstva iznose 1.238.923,76 eura.

– Još jedan europski projekt dolazi svome kraju, odnosno rješavanje dizalica topline uvođenjem novog sustava grijanja. Više puta smo pokazali umjetnost u korištenju europskih fondova, odnosno novaca. Možemo vidjeti kolika je vrijednost ove investicije, a to je 2,2 milijuna eura za poboljšanje kvalitete sportske infrastrukture Grada Dubrovnika. Dakle, osim što ćemo smanjiti energetsku potrošnju fosilnih goriva. Međutim, ono što je bitno je to da smo poboljšali sportsku infrastrukturu grada implementacijom spomenute dizalice topline. Naime, kontinuirano se nastavljaju ulaganja u dubrovački bazen – rekao je Franković i istaknuo kako je stari sustav bio oko 50 godina star te u kojem se koristilo loživo ulje.

– Ovdje se radi o projektu financiranom zahvaljujući Financijskom mehanizmu europskog gospodarskog prostora te Norveškom financijskom mehanizmu koji za cilj imaju smanjiti emisiju ugljika. Nadalje, sama sredstva su osigurana zahvaljujući donacijama Islanda, Norveške i Lihtenštajna. Navedeni projekt je zadovoljio sva načela i sve principe te sve projektne ciljeve koji su bili postavljeni. Naime, ugradnjom dvaju dizalica toplina i korištenjem morske energije je osigurano grijanje malog i velikog bazena, ali i cijele zgrade. Također, najbolji dio moga posla je biti na završnim konferencijama jer si onda siguran da je posao odrađen kako treba. Ovaj projekt je uistinu pravi primjer toga jer je on pokazao da je svaki bespovratni euro bio potrošen na ono čemu je i namijenjen – ispričala je Zrinka Raguž, a ravnatelj Športskih objekata Dubrovnik Lukša Klaić je istaknuo kako će navedenim projektom uštede biti značajne s obzirom na povećanje cijena energenata.

– Nadalje, znamo i koje su sada cijene zbog poremećaja na svjetskom tržištu. Sigurno će doći i do velikog smanjenja isparavanja CO2 u atmosferu. Međutim, bez same strojarnice i grijanja tople vode ovaj objekt ne može funkcionirati. Tako da smo ovim rješenjem, nadam se riješili probleme za jedan dugi period. Sada je u tijeku ispitivanje te edukacija ljudi. Naime, mi se već otprilike 15 dana grijemo na ovaj novi sustav te je za sada sve u najboljem redu, a nadam se da će prvi lipnja gradilište biti napušteno – zaključio je Klaić.

Pročitajte još

Požar kod Orebića brzom intervencijom vatrogasaca stavljen pod kontrolu

Dulist

MORE JE REKORDNO TOPLO Ovo su posljedice!

Dulist

PLANOVI EU Mađarima lokomotive, Slovencima željeznice, nama poboljšanje zaštitne ograde na autocesti

Dulist