Kultura

(FOTO) ZAVRŠENA RADIONICA DUBROVAČKIH MUZEJA U Revelinu izrađivali i ukrašavali glinene posude

revelin radionica 1

Jučer je završen drugi dio ciklusa radionica „Izrada i ukrašavanja keramike na neolitički način“ koje su Dubrovački muzeji organizirali u tvrđavi Revelin povodom 29. Edukativne muzejske akcije “Muzeji i STEAM”.
-Naši polaznici su na zadnje tri radionice ukrašavali glinene posude koje su sami izradili. Prije početka ukrašavanja upoznati su s nazivima i načinima neolitičkih tehnika ukrašavanja, a s nekima od njih su s služili ukrašavajući svoje posude poput: pravilnog urezivanja, utiskivanja, žigosanja, žlijebljenja, kaneliranja…
Okušali su se i u inkrustriranju te bojanju ugljenom, crvenom i crnom bojom. Kao alat koristili su žir, grah, pretežno prirodne materijale poput drva, kamenih oblutaka te raznih školjaka -srčanku, dagnju i jakobljevu kapicu. Sad nam preostaje još osušiti radove naših polaznika prirodnim putem, potom ih ispeći na temperaturi od 800 stupnjeva. Nakon toga ćemo ih prezentirati i pokloniti našim polaznicima uz pripremljenu istoimenu publikaciju u kojoj su predstavljeni neolitički i uporabni predmeti izrađeni od keramike, kremena, kamena i kosti iz fundusa Arheološkog muzeja, koji pripadaju vremenu od početka neolitičke revolucije do kasnog neolitika kada keramički predmeti doživljavaju svoj puni razvoj – kazali su iz Dubrovačkih muzeja ističući kako će tako na najljepši mogući način završiti ovaj planirani sveobuhvatni projekt.

Foto: Dubrovački muzeji

Pročitajte još

[FOTO] Otvorena izložba ‘Mediteran u hrvatskom slikarstvu 20. i 21. stoljeća’

Dulist

Najbolji domaći film ‘Proslava’ s Pula Film Festivala dolazi u Dubrovnik!

Dulist

LJETNE IGRE Koncert slavnog pjevača nominiranog za Grammyja

Dulist