Aktualno

FOTO: Zaslužna vizionarka Natalija Gržetić

mimoza08

Udruga za očuvanje tradicije dubrovačkog turizma „Dubrovački izlog“ jutros je predstavila novo, treće izdanje u svojoj seriji „Oni su stvarali dubrovački turizam“ posvećeno istaknutoj dubrovačkoj turističkoj djelatnici i dugogodišnjoj ravnateljici Ugostiteljske škole Nataliji Gržetić.

Urednik izdanja Nikola Šubić uvodno je istaknuo kako je Gržetić veliko ime i nezaobilazni čimbenik stvaranja dubrovačkog turizma.

– Kao istinski profesionalac Natalija Gržetić stekla je velik ugled i poštovanje u dubrovačkoj sredini, ali i šire. Stručni i kvalitetni ljudi su uporište i temelj rada i psolovanja u turizmu, a to je Natalija Gržetić odmah shvatila – izjavio je Šubić, podsjetivši kako je Gržetić radila kao direktorica Ugostiteljske škole od 1951. do 1971. godine.

– U ta dva desetljeća postavljeni su temelji dubrovačkog turističkog školstva – zaključio je Šubić, dodajući kako je upravo Natalija Gržetić zaslužna za izgradnju hotela Libertas i Lero, koji su djelovali u sustavu Ugostiteljskog školskog centra Dubrovnik.

Nakon rada u Ugostiteljskoj školi sedamdesete godine prošlog stoljeća Gržetić je vodila hotel Libertas, a od 1981. do 1983. godine bila u Saveznoj skupštini Jugoslavije. Veliki doprinos dala je osnivanjem Zavoda za obnovu Dubrovniku, posebno nakon potresa 1979. godine, te obnovi orgulja u dubrovačkoj katedrali.

O Nataliji Gržetić govorili su njeni đaci iz Dubrovnika i Makarske, nekadašnji kolege, poznanici i štovatelji, kao i njen sin Branko.

– Moja majka voljela je ljude, a koliko god bila nježna, bila je i čvrsta. Što bi smislila, to bi i napravila. Malo se o njoj u Dubrovniku zna, po svijetu možda čak i više – istaknuo je Branko Gržetić.

Iduće godine udruga „Dubrovački izlog“ predstavit će svoje četvrto izdanje posvećeno dubrovačkom konobaru u hotelu Argentina Stijepu Letuniću, a potom će se u petom izdanju sjetiti i Veljka Kavurčića.

Pročitajte još

ULICA IVANA PL. ZAJCA Na Orsanu vozite zabranjenim smjerom? Po špagu do 660 eura!

Andrea Falkoni Račić

Franković: Neću im dozvoliti silovanje lika i djela Iva Dulčića, povlačim točku!

Andrea Falkoni Račić

Vijećnici odlučili: UTD Ragusa i TUP postaju jedno društvo