Zanimljivosti

FOTO/VOLITE LI IH JESTI? Puževi glavna atrakcija u Konavlima

page 13

Znate li da postoji čak 4 tisuće jestivih puževa? Nismo ni mi znali dok nismo prisustvovali tematskoj gastro večeri ‘Spuživancija’ koja se ove subote održala u Agroturizmu ‘Kameni dvori’ u Lovornom. Ovom se večeri prvenstveno htjela skrenuti pozornost na staru pa skoro zaboravljenu deliciju koja se stoljećima pripremala u Konavlima. Posebno zanimljiva bila je i održana – utrka puževa.

U svijet puževa, prisutne je kroz prezentaciju uvela Anđela Cvjetković iz Matulja, čija se obitelj duže od 50 godina bavi uzgojem gastronomskih puževa i popularizacijom pužarstva. Inače, ako biste se odlučili baviti uzgojem puževa, za početak vam je potrebna parcela 2 tisuće kvadrata. Za naše je južno područje i Dalmaciju to malo teže, većinom zbog krševitog područja. Ovakve investicije izuzetno su uspješne su u Istri i u Slavoniji. Najpoznatiji puževi su vinogradnjak i mali mrki koji je karakterističan za otoke i strogo primorsko područje.

Njen muž, kuhar Hrvoje Benković, specijalist za pripremu jela od puževa bio je zadužen za tematski zalogaj. Tako su se mogle kušati bruschette od puževa i gljiva, puževi ‘in cartoccio’ sa začinskim maslacem, cocktail od puževa, mini ražnjići na pečenom radiću te šugo od puževa na istarski s palentom.

Prisjetio se i vlasnik Kamenih dvora Ivo Mujo kad je s dundom kao mali išao po brdima skupljati puže u brdima, a njegova baba bi ih pripremala na tradicijski način. Upravo se o tradiciji želi reći riječ više u sklopu tematskih večeri koje organizira Agroturizam Konavle. Glavni cilj je okupljanje, zabava i edukacija, ne samo članova, već i svih zdrugih znatiželjnika.

Pročitajte još

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist

Prugasti dupin uočen na Pelješcu

Dulist