KulturaUrednički izbor

[FOTO/VIDEO] Iznimnom donacijom Bukovčevih portreta dr. Ane Bakije-Konsuo obitelj Bibica konačno na okupu

batch Izlozba dr. Ane Bakije Konsuo Bibica 4

Centralna dvorana Umjetničke galerije Dubrovnik večeras je bila pretijesna za sve Dubrovčane koji su došli na predstavljanje knjige Bibice – priča o Gradu kroz djelovanje liječnika iz obitelji Bibica, ali ujedno i iskazati zahvalu donatorici izv. prof. dr. sc. Ani Bakija-Konsuo. Naime, ona je Zbrici djela Vlaha Bukovca iz fundusa UGD, donirala tri dosad nepoznata portreta članova obitelji Bibica koje je naslikao slavni Bukovac.

Riječ je o djelima koji prikazuju portrete obitelji Bibica, Frana Bibice, 1891., (ulje / platno, 60 x 47 cm), Marka st. Bibice, (1907., ulje / lesonit. 59,5 x 42, 4 cm) i Lucije Bibice rođ. Drašković, (1881., ulje / platno, 42, 5 x 32 cm), koji su od večeras izloženi na prvom katu Umjetničke galerije Dubrovnik.

-Ova iznimno vrijedna donacija snažan je poticaj za daljnje istraživanje o liku i djelu velikana hrvatskog modernog slikarstva Vlaha Bukovca, jednako tako i obitelji Bibica. U svoje osobno ime i u ime svih djelatnika Umjetničke galerije Dubrovnik iskazujem veliko hvala na ovoj iznimnoj i vrijednoj donaciji – naglasio je ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Tonko Smokvina.

Inače, samo predstavljanje knjige o liječnicima iz obitelji Bibica, koje je još prije dvije godine objavljeno u izdanju Medicinske naklade na hrvatskom i engleskom jeziku bilo je popraćeno dokumentarnim filmom istoimenog naziva kao i knjiga.

-Ova vrijedna knjiga vraća nas u jedno drugo vrijeme našeg grada i naših ljudi, priča priču o životu i ljudskim posljedicama. Za navedemo su zaslužni izv. prof. dr. sc. Ana Bakija-Konsuo, dr. med. i mr. sc. Ivica Vučak, dr. med., koje ovim putem srdačno pozdravljam. Višegodišnje istraživanje liječnika iz obitelji Bibica rezultiralo je ne samo ovom vrijednom knjigom već i povijesnom građom i portretima Vlaha Bukovca, koji predstavljaju članove iz obitelji Bibica u vlasništvu autorice gospođe Ane Bakije-Konsuo – rekao je ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Tonko Smokvina.

Arhivsku građu – diplome, svjedodžbe, dokumente i fotografije vlasnica Bakija-Konsuo donirala je Državnom arhivu u Dubrovniku

-Zahvaljujem vam na dolasku, kao i svim predstavnicima vlasti u našemu gradu i županiji. Naime, da bi nastalo jedno ovako važno i vrijedno djelo na našem području, krenulo se upravo od arhivskih spisa. Arhivi nisu samo spremišta u kojima stoji gradivo koje nitko nikada nije otvorio, to su zaista važne ustanove, izrazito živa tkiva s posebno vrijednom građom. Nama je čast da smo prepoznati kao institucija u koju naši znanstvenici i istraživači gradiva imaju povjerenja. Zahvaljujem liječnici i svima vama koji pregledavate našu građu – istaknula je ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku Nikolina Pozniak.

Djelovanje liječnika iz obitelji Bibica značajno je u sagledavanju povijesti medicine i razvoja medicinske struke, a prikaz njihovih brojnih društvenih i sportskih aktivnosti vrijedan je prinos u stvaranju slike o dubrovačkom životu i prilikama krajem 19. i tijekom prve polovine 20. stoljeća. Svjedočanstvo je to o ljudima koji su svoj poziv i svoje emocije vezali uz Grad i tako na najbolji mogući način sudjelovali u stvaranju njegova identiteta, obogativši njegovu svakodnevicu i ostavljajući trag u njegovoj bogatoj prošlosti. Donirana građa sačuvana je kao vrijedno vrelo za buduća istraživanja.

Producent i redatelj filma je Zvonimir Bašica, a film je izrađen u produkciji VSP video i poliklinika Cutis.

Foto/Video: DuList/Umjetnička galerija Dubrovnik

Pročitajte još

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovoljetna Art&Wine radionica

Dulist

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist