Kultura

[FOTO] UOČI SHAKESPEAROVE ‘OLUJE’ Peroš: Došli smo izazvat dubrovačku publiku

DSC 2066

Posljednja dramska premijera 75. Dubrovačkih ljetnih igara, ‘Oluja’ Williama Shakespeara u režiji Vita Tauftera te izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, na programu je od 20. do 24. kolovoza u 21 sat, a uprizorit će se na otoku Lokrumu. Brod za Lokrum za vrijeme trajanja izvedbi isplovljava u 20:15 sati, a brod za povratak po završetku predstave.
U četvrtom premijernom naslovu ‘Oluji’, sluti se vizija novog doba, budućnosti za koju Shakespeare misli da predstoji svijetu. Djelo koje se smatra jednim od posljednjih iz pera avonskog Barda povjereno je u režiji slovenskog redatelja Vita Taufera te je smješteno u specifičnoj ambijentalnosti otoka Lokruma, a Prospera, Mirandu, Kalibana i ostale likove utjelovit će Festivalski dramski ansambl.
Na konferenciji održanoj u srijedu ujutro na taraci Porta 22, prisustvovali su režiser Vito Taufer, glumica Ružica Maurus, glumacLuka Peroš te autor glazbe Damir Martinović Mrle.

-Radi se o jednom čudnom tekstu, mogućnost interpretacija je bezgranična i skroz različita, ima i crnih i bijelih, i pesimističnih i optimističnih. Tekst smo morali promijeniti kako bi se uskladio s komunikacijom u današnjem svijetu, odnosno promijenili smo interpretaciju kraja, radikalniji je. Radi se jednoj bajci koja je bila vrlo popularna u ono vrijeme, o čovjeku izgubljenom na otoku, u to vrijeme kolonizacije Amerike, a na drugoj strani u tekstu se vidi dosta političkih fenomena onog vremena. Važno je da danas tekst komunicira s nama i otkriva kako se u tih 500 godina nije puno toga promijenilo. Tekst je napravljen kao miks žanrova, spominje se muzika, koja je iznimno važna u ovoj predstavi, kao jedan temeljni kazališni jezik – rekao je režiser Vito Taufer i dodao kako je zadovoljan svim odlukama glumačke ekipe i ostalih autora.

Ulogu Mirande utjelovit će Ružica Maurus, mlada glumica koja je tek izašla s akademije i kojoj je ovo prvi put da će raditi s ovim ljudima.

-Prekrasno je od prvog dana, autorski tim postao je više od kolega. Što reći o samoj lokaciji, prvi put kad sam došla, prekrasno je, miriši, mekano je i toplo i igrat na tom otoku velika je čast, pogotovo meni kao mladoj osobi koja je tek izašla s akademije. Jedina sam ženska uloga to je isto posebna stvar. Utjelovit ću Mirandu, predivna uloga, jedina razlika je što je mlađa od mene 11 godina – kazala je Maurus.

Glumac Luka Peroš, utjelovit će ulogu Prospera.

-Velika je čast i veliki je izazov vratit se u Dubrovnik, na Lokrum, u ulozi koju imam. Nadam se da ću napraviti zašto sam i pozvan. Ekipa je super. Imamo i druge velikane Siniša Ružić, Robi Španić, Sven Šestak i Marinko Leš. Težak je komad i želimo se stvarno potrudit oko toga. Došli smo izazvat dubrovačku publiku i pokazat nešto drugačije. Magičan je otok, stvarno. Kada hodaš tamo po noći imaš osjećaj da te netko gleda, prati, sjene se miču. Imamo i četiri mlada igrača, Denis, Matija, Mrako i Bojan koji će izgledat najbolje od svih nas, a imamo i bend, Damir i Darko – ispričao je Peroš i dodao kako je predstava zahtjevna, ali je veoma uzbuđen oko izvedbe.

Za kraj, autor glazbe, Damir Martinović Mrle, obratio se publici i otkrio kakva će glazba biti u predstavi.

-Velika mi je čast raditi prvi put s Vitom, znam ga cijeli život i ima sam veliku želju surađivati s njime. Velika mi je to stvar, pogotovo na ovako lijepom otoku. Glazba je raznolika, ima puno žanrova, obuhvaća moj iskonski dio, pank, ali i dosta elektronike, malo zabavne glazbe, klapske, svega pomalo. Bit će to jako zanimljivo. Bilo je važno i dobro da imamo vrhunske pjevače kao što su Ružica i Lovro. Zahvaljujući njima imali smo priliku napraviti par izuzetno dobrih pjesama – zaključio je Mrle i dodao kako misli da će se ove pjesme slušati i kasnije, a moguće je i da će biti veliki hitovi.

Foto: Ivan Pozniak

Pročitajte još

SEMINAR ZAGREBAČKE SLAVISTIČKE ŠKOLE U Dubrovnik stiže 60 slavista

Dulist

IVAN BONAČIĆ TRIO Omamljujući zvuci jazza ispunili su Trg oružja

Dulist

NA VELIKU GOSPU Obljetnička proslava KUD-a Čilipi

Dulist