Aktualno

FOTO U Županiji sve manje ovisnika

lijeceni ovisnici (3)

Ivana Pavić Mikolaučić, dr. med. spec. psihijatrije i Janja Teglović, mag. psihologije, predstavile su u Zavodu za javno zdravstvo tematiku liječenja ovisnika povodom Mjeseca borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti.

Ivana Pavić Mikolaučić održala je tribinu na temu "Liječenje ovisnika u Zavodu za javno zdravstvo", te je istaknula kretanje broja ovisnika od 1996. godine kada se osnovao Odjel Centra za prevenciju ovisnosti pa sve do danas, kada je Odjel dobio svoje konačno ime – Odjel za mentalno zdravlje. Dijeli se na Dubrovnik, Ploče, Metković i Korčulu, prema podružnicama.

– Rad Odjela dijeli se na zdravstvenu skrb i savjetodavni psihološki rad s ovisnicima i članovima njihovih obitelji, a najčešći uzroci početka konzumiranja su znatiželja i utjecaj vršnjaka, a najčešće se počinje s kanabinoidima – istaknula je dr. Mikolaučić.

Također je istaknula kako je u Odjelu kroz godine sve bolje i bolje evidentiranje ovisnika, te kako je trend stabilan.
– Statistike nam pokazuju kako nije trend ovisnika veći, već ovisnici ostaju u tretmanu. Iz godine u godinu imamo sve manji broj ljudi koji se po prvi put javljaju u Odjel, dakle, manje je ovisnika – naglasila je dr. Mikolaučić.

Pozitivan trend pokazuje kako se ovisnici u sustavu liječenja druže zadržavaju, a pada broj novih ovisnika.
– Ovo nam daje nadu kako je problem pod kontrolom, a u budućnosti bi trebali poboljšati program prevencije i okrenuti se ka multidisciplinarnom pristupu – zaključila je dr. Mikolaučić.

Nakon nje, predavanje na temu "Rad s ovisnicima u zatvoru" iznijela je magistra psihologije Janja Teglović, koja je prisutne upoznala s radom na grupnim terapijama u zatvoru.
– Prvenstveno se ovisnici suočavaju s problemom ovisnosti, uvidom u situaciju, kako aktualnu, tako i obiteljsku – istaknula je Teglović.
Zatvorenici – ovisnici pripremaju se u sklopu programa rada na situacije kao što je izlazak iz zatvora, kako bise pripremili za "vanjski svijet".

U sklopu Mjeseca borbe protiv ovisnosti zatvorenici su održali radionice izrade skulptura od gline i tečaj crtanja, te su njihovi radovi bili izloženi u sklopu današnje tribine. Njihove radove možete pogledati u našoj fotogaleriji.

Pročitajte još

GLOBALNI IT KVAR Jeste li pokušali ugasiti i upaliti računalo 15 puta?

Dulist

OBAVIJEST SANITATA Zatvaranje Ulice don Frane Bulića i parkinga Gradac

Dulist

Iz Valamara reagirali i kategorički odbacili tvrdnje optužbe Udruge Divlja liga

Dulist